Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije što su naši, ali su najbolji: Čak troje đaka Matematičke gimnazije dobilo stipendiju na Oksfordu

Čuveni engleski Univerzitet Oksvord, od oktobra će biti bogatiji za tri naše pametne glavice.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Katarina Petrović (18), Vuk Radović (19) i Milena Vuletić (19) još ne mogu da dođu k sebi od uzbuđenja koje su doživeli kada su saznali da su se baš oni našli među pet najboljih iz zemalja van Evropske unije iz oblasti fizike i matematike. Oni će se ove jeseni naći među samo pet odabranih studenata van Evropske unije na ovom prestižnom koledžu, a naredne četiri godine imaće sjajnu priliku da se usko specijalizuju za odabranu oblast, odnosno nauku kojom žele da se bave u budućnosti.

Katarina Petrović (18) kaže da je stipendija na Oksfordu najlepši poklon koji je mogla da dobije za rođendan. Ova devojka upisala je inženjerske nauke, a volela bi da se nakon završenog koledža bavi kvantnim računarstvom ili fotonikom.

"Aplicirala sam za Oksvord 15. oktobra prošle godine, tačno na dan kada mi je bio osamnaesti rođendan. Bila sam skeptična da ću baš ja dobiti stipendiju, jer oni daju samo od tri do pet stipendija za studente koji dolaze iz zemalja van Evropske unije. Međutim, kada sam prošla prijemni pa intervjue u prostorijama Oksforda, počela sam da verujem da možda ima šanse da me prime", priča Katarina.

I onda, sredinom aprila, ostvaruju se njene najveće želje. Javljeno joj je da je primljena na Oksford i to kao stipendista.

"To je neverovatno. Presrećna sam što su me primili. Rođendan mu je doneo sreću, a baš na taj dan ću krenuti na koledž, jer će 15. oktobra biti ceremonija primanja novih studenata", kaže Katarina.

Povezane vesti

Vuk Radović (19) je tokom školovanja u Matematičkoj gimnaziji osvajio niz medalja na takmičenjima i olimpijadama iz fizike, astronomije i astrofizike. Zahvaljujući stečenom znanju i iskustvu on će se pridružiti Katarini i zajedno sa njom i Milenom već u oktobru otići put Engleske.

"Upisao sam tri godine osnovnih, plus jednu godinu master studija iz fizike. Kada su mi javili, nisam mogao da verujem da su me primili. Samo nekoliko dana ranije obavestili su moju drugaricu da je dobila stipendiju, pa sam digao ruke znajući da oni dele maksimalno pet stipendija po godini. Međutim, ne samo da sam ja dobio stipendiju već je dobilo troje nas i to svi iz Matematičke gimnazije", presrećan je ovaj mladić.

Vuk u moru uspeha na takmičenjima izdvaja to što je u poslednje dve godine osvojio bronzanu medalju u Indoneziji iz astronomije i astrofizike, bronzanu medalju iz fizike u Cirihu i srebrnu iz astronomije i astrofizike u Indiji.

"Već 16. jula me čeka Olimpijada iz fizike u Indoneziji. Nadam se najboljim rezultatima", kaže Vuk.

Još jedan vunderkind iz Matematičke je Milena Vuletić (19), takođe Oksfordov stipendista, koja se našla među 14 studenata koji će od oktobra pohađati nastavu na smeru matematika sa statistikom.

"Od početka sam verovala da ću upisati Oksford jer sam jako dobro uradila prijemni. Međutim, nisam bila sigurna da li će baš meni dati stipendiju. Kada su mi konačno javili, mojoj sreći nije bilo kraja", rekla je Milena.

Ova devojka primljena je na još četiri Univerziteta u Engleskoj - u Londonsku školu ekonomskih i političkih nauka, na Univerzitet "Vorvik”, Imperijal koledž London i Univerzitet "Koledž London" - međutim samo je za Oksford dobila stipendiju.

"Na ostalim univerzitetima nisu delili stipendije, pa sam se plašila šta bi bilo ako ne dobijem na Oksfordu, jer tamo školovanje mnogo košta. Sve je ispalo odlično", kaže Milena.

Povezane vesti

Na Kembridžu i Oskofordu tridesetak učenika iz Matematičke

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović kaže da ovo nije prvi put da učenici njegove gimnazije upisuju neki od prestižnih koledža.

"Na Kembridžu trenutno imamo oko 20 studenata, od brucoša do doktoranata, na Oksfordu nešto manje, oko desetak. Ima ih još pet, šest na američkim univerzitetima, popu MIT-a, Jejla", kaže ponosni direktor.

Najnovije

Vesti

Porodica