Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dugački redovi u beogradskim ambulantama: Gde odvesti dete nakon ujeda krpelja?

Iako je sezona krpelja uveliko počela, roditelji iz Beograda svoje mališane, zbog vađenja ovih opasnih napasti, mogu odvesti samo na dva mesta u gradu...

  Izvor: Foto: Profimedia

Sve češće su primedbe građana na domove zdravlja koji zbog nedostatka hirurga nisu uvek u mogućnosti da obave čak ni naizgled jednostavne intervencije poput saniranja ujeda krpelja.

Nezadovoljni roditelji žale se da su u tim prilikama prinuđeni da dete sa zakačenim krpeljom na koži moraju da vode u dečiju kliniku "Tiršova".

"Bili smo u dečjoj bolnici "Olga Dedijer", koja je inače dežurna i prima decu sa gotovo svim simptomima, međutim "nije obučena i opremljena da izvrši vađenje krpelja", nemaju nekakvu supersoničnu pincetu kojom bi to mogli da urade. Uputili su nas u Tiršovu, kao jedino mesto u gradu gde će detetu izvaditi krpelj", tvrdi čitalac "Blica".

Međutim, tamo ih je dočekao dugačak red mališana koji su se tu našli zbog istog problema.

Povezane vesti

"Ispred je buljuk dece koji sa roditeljima čekaju da stignu na red. Kad smo osoblju rekli da su nas uputili ovamo, zaposleni su nam poručili da nismo usamljen slučaj, te da decu iz svih domova zdravlja i ostalih ustanova upućuju u Tiršovu. Pojedini ljudi su čak i odlazili iz reda, jer je zaista ogromna gužva", dodaje on.

Ipak, zdravstveni radnici tvrde da za ovakvu situaciju postoji racionalno objašnjenje.

"Nisu u pitanju nikakve pincete. Mi nemamo hirurge, a takve zahvate ne mogu da obavljaju pedijatri, zato se deca šalju ili u Tiršovu ili u Institut za majku i dete", poručio nam je načelnik bolnice "Olga Dedijer", prim. dr Vojislav Lekić.

Prema rečima zaposlenih u drugim zdravstvenim ustanovama, pojedini "jednostavniji" slučajevi ujeda krpelja ipak se mogu rešiti u njihovim ordinacijama.

Povezane vesti

"Sve zavisi od veličine krpelja i pozicije na kojoj se nalazi. Ukoliko pedijatar proceni da je ujed na pristupačnom mestu i da bi krpelj mogao bezbedno da se izvadi on će to i uraditi. Međutim, ako je na nezgodnom mestu ili se već pojavilo crvenilo ili neka druga promena na koži, lekar će dete uputiti u drugu ustanovu", kaže Vesna Janjušević, direktor Doma zdravlja "Stari grad".

Isti odgovor dali su i u Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti.

"Naši dermatovenerolozi će izvaditi krpelja ukoliko procene da mogu. Jedini savet roditeljima je da decu dovedu odmah ujutru, do 7.00, jer imamo dosta pacijenata svakog dana", kažu u Zavodu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica