Do danas je samo elektronski, podneto 8.357 zahteva, a preliminarna lista upisane dece biće objavljena 12. juna.

Nakon objave preliminarne liste komisija će do kraja juna razmatrati žalbe roditelja. U radnoj 2017/2018. godini u beogradskim predškolskim ustanovama slobodno je 6.881 mesto za mališane.

Roditelji su u prethodne dve nedelje mogli da konkurišu za 5.115 mesta u jaslama, 1.537 mesta u vrtićima i 229 mesta za produženi boravak predškolaca, mimo obavezna četiri sata boravka za sve predškolce. Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu će predškolskim ustanovima koje ispunjavaju uslove odobravati i povećanje broja mesta do 20 odsto ukoliko bude takvih zahteva.

Od broja ovogodišnjih zahteva zavisiće broj dece koja će biti na listi čekanja. Vršilac dužnosti sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, Slavko Gak pozvao je uoči početka konkursa sve direktore predškolskih ustanova na odgovornost u ovom procesu kako bi upis dece bio fer, transparentan i po propisanim kriterijumima.

U beogradskim predškolskim ustanovama ukupno boravi oko 60.000 dece, dok za oko 9.000 mališana Grad Beograd refundira deo troškova boravka u privatnim predškolskim ustanovama.