Majka i otac deteta, inače vlasnici prodavnice zdrave, prirodne hrane u gradu Beveren u Belgiji na svoju ruku hranili su svoju sedmomesečnu bebu alternativnim načinom ishrane. Takav način ishrane podrazumevao je mleko od kinoe, koje su oni nastavili da daju bebi uprkos upozorenjima lekara, koji su im govorili da takvo mleko nije prikladno za bebu. 

Način ishrane kojem su podvrgli svog sina Lukasa doveo je do toga da je dete sa sedam meseci imalo duplo manje kilograma u odnosu na prosečnu težinu dece u tom periodu. Zapravo, beba je imala tek nešto više kilograma od novorođenčeta, odnosno samo 4.

Iako se mališan danima borio za vazduh, pred sudom je izneseno kako roditelji ni u jednom trenutku nisu potražili pomoć ili savet lekara. Obdukcijaje pokazala da je dete bilo neuhranjeno, a da mu je stomačić bio potpuno prazan.

Javni tužilac u Belgiji za smrt deteta optužio je njegove roditelje.

"Roditelji su odlučili, prema svojoj sopstveno mišljenju i dijagnozi, da je njihovo dete intolerantno na gluten i da ima alergiju na laktozu. Ni jedan lijekar nema medicinski karton malog Lukasa, niti su socijalne službe imale ikakva saznanja o tome", rekao je javni tužilac.

Nesrećni dečak nije imalo svog lekara, a umesto da su svoje dete vodili kod pedijatra u svom gradu, roditelji su malog Lukasa vodili na drugi kraj zemlje kako bi ga lečio jedan homeopata, što im se u optužnici takođe stavlja na teret.

Otac deteta se branio izjavom kako Lukasa nikada nisu vodili kod lekara jer nikada nisu primetili ništa neobično, dok je njegova majka rekla kako je dečak podjednako i dobijao i gubio na težini, a oboje su izjavili kako svakako nisu imali nameru da svoje dete odvedu u smrt.

Advokat roditelja, Karin Van Mirven, tvrdi kako su oni verovali da njihov sin ima poremećaj u ishrani. 

"Lukas je imao poremećaj u ishrani. Kada bi mu davali flašicu dobijao je grčeve, pa su njegovi roditelji tražili alternativu. Mleko od zobi, pirinčano mleko, kinoino mleko... i sve druge slične proizvode koje su imali u svojoj trgovini", rekla je advokatica.