Iako jedva čekamo proleće i lepo veme kako bismo sa svojom decom otišli u šetnju i prirodu, ovo godišnje doba donosi mnoge opasnosti. Jedna od njih svakako su krpelji.

Vlasnici pasa već upozoravaju da ih ove godine ima više nego ikad, a lekari upozoravaju roditelje da budu veoma oprezni jer će, kako kažu, 2017. godina biti najgora kada je najezda krpelja u pitanju.

A da to nije slučaj samo kod nas, dokaz je i jedna mama iz Ohaja, Beka Secer, čija je ćerka sa ovim malim napastima imala veoma neprijatno iskustvo. Iz tog razloga ona je odlučila da na svom Fejsbuk profilu objavi fotografije i snimak svoje ćerke, kako bi roditelji videli i znali kako krpelji izgledaju i kako bi bili na oprezu.

"Stavljam ovo ovde kako bih upozorila roditelje čija deca vole da se igraju napolju. Moja Emili se juče se igrala napolju samo pola sata. Valjala se po travi i uživala u igri prskalicama. Kada je ušla unutra da odrema, primetila sam sitne (ponavljam, veoma sitne) crne tačke po njenim nogama, gornjem delu tela, rukama i ispot pazuha. Misleći da je pokupila neku prljavštinu, prišla sam da joj to skinem, a onda sam shvatila da su u pitanju krpelji. 

PSA: (check pictures/watch videos below) I'm putting this out there just a heads up for parents of kids who love to play...

Posted by Beka Setzer on Friday, July 15, 2016

Ubeđena sam da se igrala negde pored njihovog gnezada jer je bila potpuno prekrivena. Gotovo čitav sat sam provela vadeći preko sto "beba" krpelja samo iz njenih nogu. Zatim sam je okupala, dva puta je sapunjajući, i oprala i zamenila svu posteljinu, odeću i igračke sa kojima je bila u kontaktu nakon što je ušla u kuću.

Sledeće jutro, probudila se sa blago povišenom temperaturom, a na mestima sa kojih sam sklonila krpelje, nalazili su se crvene tačke, a na vratu otečeni limfni čvor. 

Nakon posete lekaru, kao terapiju dobila je agresivne antibiotike i antihistaminike. 

Želela sam da upozorim sve roditelje kako bi bili na oprezu jer ovi krpelji nisu lako uočljivi jer su veoma sitni", piše ova mama.

Heads up - It's that time of the year! TICKS are very abundant already this year and I have read it's going to be a bad...

Posted by Beka Setzer on Wednesday, April 19, 2017

Pratite nas na našoj novoj Fejsbuk stranici - YuMama