Opasna igra koja podstiče decu na samoubistvo, a o kojoj se piše već mesecima po stranim medijima, stigla je i u Hrvatsku, prenosi portal Index.hr. Igra je, kako se navodi, poreklom iz Rusije i zove se "Plavi kit".

Sedmogodišnja devojčica iz jedne zagrebačke osnovne škole, navodi ovaj portal, preplašila se kad su joj na mobilni telefon počele da pristižu poruke u kojima, između ostalog, stoje i upozorenja da se zbog navedene igre ubilo 130 dece u Rusiji. 

Iako nigde nije zvanično dokazano da se toliko dece ubilo upravo radi navedene igre, to je podatak kojim decu pokušavaju da uplaše. 

Navodi se, naime, da deca koja igraju tu opasnu i bolesnu "igru" kao jedan od izazova dobijaju da moraju izrezati na rukama oblik kita, a poslednji je izazov da se ubiju. 

Hrvatski MUP je za Index.hr potvrdio da raspolažu saznanjima o međunarodnom fenomenu širenja opasne onlajn igre koja se koristi pod nazivom "Plavi kit" (Blue Whale). 

Pozvali su sve koji imaju konkretno saznanje o učesnicima ove i sličnih igara, da se odmah jave policiji. 

Od svih koji su se uključili u igru i dobili uznemirujuće poruke da se povrede ili su pak primili pretnje da će im neko ubiti roditelje, traže da snime ekran mobilnog i to odmah dostave policiji kako bi mogli da uđu u trag onima koji te naredbe izdaju. 

U policiji još navode kako je važno da mladi znaju da se s poverenjem za zaštitu mogu obratiti policijskim službenicima za mlade, koji rade u svakoj policijskoj stanici i koji su posebno obučeni za obavljanje razgovora s decom i mladima. 

"Koristimo priliku da skrenemo pažnju na potrebu posebne taktičnosti u medijskom izveštavanjima o ovom novom pojavnom obliku ugrožavanja dobrobiti dece učestvovanjem u ovakvim igrama. Kod izloženosti informacijama o različitim novim trendovima o kojima doznaju iz medija i okruženja socijalnih mreža, deca i mladi su posebno ranjivi zbog izostanka životnog iskustva, svoje radoznalosti i povodljivosti i kao takva mogu se nekritički dovesti u rizične situacije, o čemu je potrebno voditi računa kod medijskog izveštavanja javnosti", upozoravaju u policiji. 

Dečja zaštitnica Ivana Milas Klarić takođe je pozvala sve koji prime bilo kakve poruke s navođenjem na opasne radnje da ih prijave policiji. 

I ona je, kaže, upoznata sa postojanjem ove igre, zasad, samo putem medija, te da se još nisu sreli sa konkretnim prijavama s hrvatskog područja. 

"S obzirom na uznemirujući sadržaj navedene 'igre' i opasnosti koje se, prema medijskim napisima, s time povezuju, preporučujemo svima koji se susretnu s uznemirujućim porukama ili pretnjama na internetu da o tome svakako obaveste policiju", rekla je za Indeks Milas Klarićeva, dečji ombudsman. 

Psiholog Tea Brezinšhak iz Poliklinike za zaštitu dece i mladih Grada Zagreba, ističe da internet otvara vrata za susret s različitim sadržajima i osobama, koji može biti rizičan. 

Pri tome su, napominje, deca posebno ranjiva jer tek uče kako da raspoznaju tačne sadržaje od netačnih, kako prepoznati potencijalno opasne sadržaje i kontakte te usvajaju znanja o tome kako se od njih zaštititi. 

Naglasila je kako im je u tome nezaobilazna podrška roditelja, nastavnika i drugih njima važnih odraslih osoba. 

"Navodna pojava rizičnih onlajn sadržaja podseća nas na ono što je u današnje vreme zapravo uvek važno imati na umu, a to je važnost razvijanja kritičnosti dece spram onlajn sadržaja i kontakta s osobama s kojima se susreću na internetu te podučavanja veštinama njegovog sigurnog korišćenja", navela je ona. 

Njen savet je da obavezno treba nadzirati decu na internetu. 

Inače, u poruci koju su dobila deca iz jedne zagrebačke osnovne škole, između ostalog, stoji: 

"Ne daj bože da ti se instalira jer onda si gotov/a. Znači ako uđeš u neku sliku plavog kita ili hashtag plavi kit ili tako nešto onda ti dođu pitanja kao osećate li se loše? Želite li se ubiti i onda vam se automatski instalira ta igra, a kad vam se instalira, ne možeš je deinstalirati. Ako kažeš da ne želiš igrati i pokušaš da je deinstaliraš, ona će hakovati tvoje lične podatke i sve će saznati o tebi. Kako ti se zovu roditelji itd. Prijetiće ti da će ti ubiti roditelje (što stvarno i hoće) i onda je jedan od izazova igrice da se probudite u 4.20, drugi je da gledate horore celi dan. I tako ide sve gore i gore".