Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Epidemiolog Predrag Kon upozorava: Srbiji preti epidemija malih boginja

U Rumuniji od epidemije malih boginja samo ove godine umrlo 23 dece, a sličan scenario preti i našoj zemlji, ukoliko roditelji ne vakcinišu svoju decu, upozorava doktor Predrag Kon.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako se procenat vakcinacije dece do jeseni ne poveća, velika je verovatnoća da će Srbiju zahvatiti epidemija malih boginja, piše Blic.

To upozorenje koje zvuči ozbiljno, s obzirom na to da je u Rumuniji od epidemije malih boginja samo ove godine umrlo 23 dece, izneo je epidemiolog dr Predrag Kon.

Prema njegovim rečima, kada počnu epidemije tada nam ne vredi sprovođenje imunizcije. Kon kaže da je već sada značajno smanjen procenat vakcinisanja dece, a da je taj broj najmanji kada je u pitanju MMR vakcina. 

"Kada je u pitanju MMR vakcina, ona je najviše pala u najvećim gradovima, a Beograd je sa 65 odsto obuhvata jedne generacije pao na neki svoj minimum. Otkada se primenjuje vakcina nikada nije bilo tako", kaže Kon. 

"Opasnost od epidemije se povećava sa smanjenjem imunizacije pa, ako ostavimo stvari ovakvim kakve jesu, postoji veliki rizik da boginje, koje su se pojavile u Rumuniji, dođu i kod nas na jesen", tvrdi Kon.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica