Festival u Velikoj dvorani Sava centra otvara film "Još jednom s emocijom" o nastanku sada čuvenog albuma Nika Kejva. Slogan ovogodišnjeg Festivala izvučen je iz naslova filma Frenkija Fentona, koji se takmiči za nagrade ovogodišnjeg Beldocs-a. 

Yumama i Međunarodni festival filma vas nagrađuju sa tri puta po dve karte za sledeće filmove:

Žena i glečer 

Litvanijska naučnica Aušra Revutaite već trideset godina živi u srednjoj Aziji, u planinskom delu Tanšan, koje čini granicu između Kazahstana, Kirgistana i autonomne kineske pokrajine Ksinđijang. Aušra proučava klimatske promjene na glečeru Tujuksu u društvu svog vernog psa i sive mačke u staroj istraživačkoj stanici iz sovjetskog doba na 3.500 metara nadmorske visine. Uživa u samoći i tišini koju joj donosi taj mukotrpan posao. Prekrasni kadrovi krajolika i njen svakodnevni rad isprepleteni su arhivskim snimcima ljudi koji su stajali na istom mestu pre jednog sveka. Čini se da se nije mnogo toga promenilo. Gledamo led koji se topi u impozantnim pećinama, potoke koji se probijaju kroz puste planinske prelaze i njene ljubimce koji se igraju u gotovo potpunoj tišini. Živeći s njom u samoći koju je sama izabrala, dve životinje imaju samo jedna drugu. Dostojanstvena tišina planina diskretno je naglašena zvukom tradicionalnog instrumenta koji dopire daleko, daleko odozdo.

Audrius Stonys, Litvanija, Estonija, 2016, 57’ 

Projekcije: 

Bioskop Fontana - 9.05.2017. u 17:00

Muzej jugoslovenske kinoteke - 13.05.2017. u 18:30

Jamala 

Spremna je da radi 25 časova dnevno. Sve dok svaki glas i pokret ne budu savršeni. Njen tim napaja se njenom energijom… Nastupa iskreno iz srca, ne pretvarajući se... I pored toga, poput deteta, ume da zatraži malo vremena za sebe… ’Hoću da gledam Moglija (u bioskopu)’…  Njen profil podseća na fizionomiju drevnog Inke, a njeno ime odzvanja poput udara šamanovog doboša – DŽA!

Anna Akulevich, Ukrajina, 2017, 70`

Projekcije: 

Muzej jugoslovenske kinoteke - 14.05.2017. u 18:30

Kalabrija

‘Road movie’ u pogrebnom automobilu. Nakon smrti kalabrijskog emigranta koji je došao u Švajcarsku da nađe posao, dva radnika u pogrebnom preduzeću, Jovan i Žoze, i sami emigranti, putuju sa severa na jug Italije da vrate telo pokojnika u njegovo rodno selo. Jovan, Rom, koji je bio pevač u Beogradu, veruje u život posle smrti. S druge strane Žoze, koga strastveno zanima kultura, veruje samo u ono što vidi. Zajedno, suočavaju se sa nepredviđenim situacijama i iznenađenjima koje put donosi. Putovanje je mogućnost da odaju počast preminulom, ali i uživaju u životu.

Pierre-François Sauter, Švajcarska, 2016, 117'

Projekcije: 

Muzej jugoslovenske kinoteke - 11.05.2017. u 21:30

Ime, prezime i kontakt telefon svi zaintersovani mogu poslati na mail: redakcija@yumama.com.

Karte se ne preuzimaju, već je dovoljno da dobitnici dođu pre projekcije i na info pultu Beldocsa kažu svoje ime i prezime i medij (Yumama) putem kojeg su ih dobili.