Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija: Podneto 49 krivičnih prijava protiv roditelja nevakcinisane dece

Sve više je roditelja koji, čak i pod novčanim i krivičnim sankcijama, odbijaju da vakcinišu svoju decu, uprkos apelima nadležnih službi...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Od početka godine inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je 49 prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu.

Nema podataka koliko je do sada roditelja i kažnjeno.

Prošle godine inspekcija je podnela 198 prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu.

Povezane vesti

Epidemiolog Milena Kanazir iz Instituta za javno zdravlje Batut kaže je važno održavanje kolektivnog imuniteta, a da bi se on postigao neophodno je da 95 odsto mališana budu vakcinisani prema kalendaru imunizacije. 

"Samo kada je visok procenat vakcinasanih, moguće je sprečiti širenje bolesti i nastanak epidemije", rekla je Kanazir gostujući na RTS. 

Nedelja imunizacije počela je 24. aprila i trajaće do 30 aprila, a cilj je da se skrene pažnja na važnost kontinuiteta vakcinacije. 

Kanazir kaže da je Srbija ranije dostizala željeni cilj obuhvata od 95 odsto, ali da u poslednjih nekoliko godina ne dostiže taj cilj, posebno ne MMR vakcinom(protiv malih boginja, zauški i rubeola). 

"Vakcinacija je postala žrtva svog uspeha, jer mnogi roditelji, pa i lekari nisu videli zarazne bolesti koje ostavljaju teške posledice", naglasila je ona. 

Povezane vesti

Kanazir je upozorila na epidemiju malih boginja u susednoj Rumuniji, gde je do sada registrovano 5.000 obolelih sa 22 smrtna ishoda.

Najnovije

Vesti

Porodica