Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dr Vesna Vuleković: Apsolutno se može ukloniti sumnja da je vakcina uzročnik pojave bilo koje bolesti

O dilemama roditelja vezanim za imunizaciju dece govori načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja "Novi Sad" i pedijatar.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Sve više se spekuliše o dobrim i lošim stranama vakcinacije dece i mišljenja su veoma podeljena. Pedijatri kažu da treba razboto predrasude o imunizaciji, kao i o nedoumicama o sigurnosti, korisnosti i ispravnost davanja vakcina i promenu svesti o njima.

"Vakcina je naš razumom stvoreni odgovor protiv bolesti. Posmatrajući šta se događa u bolesnom organizmu, pronašavši vakcinu, u stvari smo imitirali to što priroda radi, s tim što ne dolazi do oboljenja i ne stvaramo komplikacije", kaže rekla je načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja "Novi Sad" i pedijatar dr Vesna Vuleković.

Povezane vesti

Dodaje da mladi roditelji, kojima su danas informacije dostupnije nego ranije, znaju sve o vakcinama, ali je bitno da treba da se menja sam način gledanja na to koji su njeni benefiti i da se na vakcine gleda na mnogo širem i višem nivou nego samo iz lične pozicije.

"Koristi vakcinacije su nemogućnost dobijanja bolesti i zaraze i sprečavanje epidemije zarazne bolesti, a posledice su malobrojne i javljaju se kod određenog broja ljudi kao i za svaki drugi biološki lek", kaže dr Vuleković.

 Foto: Shutterstock

Po rečima sagovornice, apsolutno se može ukloniti sumnja roditelja da je bilo koja vakcina uzročnik pojave bilo koje bolesti. Oko 20 do 30 odsto naše populacije odbija da primi vakcinu, a rizici koje sa sobom nosi nevakcinacija su pojava zaraznih bolesti, oboljevanje, širenje bolesti na višem nivou i stvaranje mogućih komplikacija nakon preležane bolesti. Zato je bitno da se na zagovaranje dobrobiti i važnosti vakcinacije gleda na mnogo širem nivou, a ne na nivou pojedinačnog deteta.

Gledajući iz aspekta svakog pojedinačnog deteta, stav o nevakcinisanju bi se mogao razumeti jer bolesti od kojih vakcina štiti nema, ali one su na neki način redukovane i ne postoje među ljudima upravo zahvaljujući dugogodišnjoj vakcinaciji i održavanjem tog trenda.

"Veoma je bitno poverenje koje se ostvaruje između lekara i roditelja pacijenta, da postoji iskreni odnos i da svi poštujemo zdravlje i budućnost naše dece upravo tako što ćemo ih vakcinisati. Dolaskom kod pedijatra mogu da se dobiju sve informacije za svaku vakcinu koje dete mora da primi", rekla je dr Vesna Vuleković.

Povezane vesti

Živeći u ovom veku, kaže ona, moramo da budemo sigurni da je vakcinacija lični čin, ali i čin potpune društvene odgovornosti. Vakcinišući se, ne štitimo samo sebe već štitimo celo čovečanstvo od bolesti za koje smo davno zaboravili da su harale planetom.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica