Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavni sud Crne Gore: Naknade za majke sa troje dece nisu u skladu sa Ustavom

Odredbe Zakona o socijalnoj i dečjoj zaštiti, kojima je predviđena doživotna naknada za majke sa troje i više dece, nisu u saglasnosti sa Ustavom, ocenio je Ustavni sud Crne Gore tajnim glasanjem.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ustavni sud Crne Gore doneo je danas odluku da naknade za majke troje i više dece nisu u skladu sa Ustavom.

Ovu odluku, Ustavni sud je doneo postupajući po inicijativi Gospave Vujisić, Dragoljuba Bukilića i Draginje Rakočević iz Kolašina, ocenjujući da su pojedine odredbe zakona diskriminatorske i u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore.

Odluku Ustavnog suda ispred ove institucije dočekale su majke koje su se okupile oko 13 sati. One su, nakon što su saznale za odluku suda kazale da su razočarane, a neke od njih su pokušale da uđu u zgradu suda, koju danas obezbeđuje na desetine policajaca, piše “Anadolija”.

Povezane vesti

U toku su konslultacije majki o daljim koracima, a mnogima od njih nije jasno da li današnja odluka suda znači i ukidanje naknada za majke koje su ovo pravo ostvarile.

Naknade za majke troje i više dece počele su da se isplaćuju 1. januara 2016. godine. Iznos naknada bio je 336 evra za majke koje su imale minimum 25 godina radnog staža, odnosno 192 evra za majke koje su na birou rada provele minimum 15 godina.

Odlukom Vlade naknade su umanjene na 264 evra, odnosno 144 evra. Oko 21.000 žena korisnice su ovih naknada. To je izazvalo velike proteste u Podgorici.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica