Prvi dan podnošenja prijava za upis dece u vrtiće u gradu na Tamišu obeležile su velike gužve.

"Bilo je jako mnogo roditelja, ali je sve proteklo kako treba. Na početku uvek budu gužve, a onda narednih dana malo mirnije. Očekujemo između 800 i 1.000 prijava, za oko 650 mesta", kaže direktorka Predškolske ustanove “Dečja radost“ Ružica Beč.

Roditelji imaju još devet dana da prijave svoje mališane u zgradi “Dečje radosti“ u Ulici Žarka Zrenjanina broj 25. To mogu učiniti radnim danima od 8.30 do 16.00, osim srede, kada je satnica malo pomerena od 9.00 do 16.30.

Ukoliko neki od kandidata za isti vrtić imaju isti broj bodova, pristupiće se “pančevačkom specijalitetu” - lutriji.

"Kao na sportskim takmičenjima, organizovaćemo žreb. To je najpošteniji način da nikoga ne oštetimo - priča direktorka Beč.

Pre dve godine u ovoj predškolskoj ustanovi isti broj bodova za upis u vrtić imalo je čak 50 mališana, a bilo je prestalo samo 28 mesta. Tada je prvi put organizovano žrebanje, da bi posle postalo tradicija, na zadovoljstvo većine roditelja, koji smatraju da je bolje da odlučuje sreća nego eventualne veze i vezice.

U Beogradu od 8. do 19. maja

Za razliku od Pančevaca, Beograđani će morati malo da pričekaju na upis mališana. U prestonici će prijavljivanje dece za obdaništa biti obavljeno od 8. do 19. maja, a i ove godine će sve moći da bude odrađeno onlajn, iz fotelje, pomoću eUprave.

Nemaju privatna obdaništa

Gradsko veće Pančeva nedavno je donelo odluku da će sa 80 odsto od ukupne cene subvencionisati boravak mališana i u privatnim predškolskim ustanovama. Međutim, problem je što na teritoriji Pančeva ne postoji nijedan privatni vrtić.