Dvadeset godina nakon majčine smrti tridesetdvogodišnji princ otkrio je kako se borio sa burnim emocijama i ko mu je najviše pomogao da sredi potpuni haos u svojoj glavi.

"Nakon što sam sa 12 godina izgubio majku, zatvorio sam se u sebe i potiskivao sam emocije punih dvadeset godina što je uticalo na sve aspekte mog života, uključujući i posao", rekao je princ Hari za britanski Telegraf.

Foto: Profimedia

"Moj način da se izborim sa tim velikim gubitkom bio je da 'zabijem glavu u pesak' i odbijam da uopšte razmišljam o njoj, misleći da ću tako pomoći sebi", objasnio je i nastavio: "Mislio sam da, ako ne dozvolim emocijama da isplivaju, onda one ne mogu da utiču na mene."

"Dvadeset godina sam odbijao da razmišljam o tome, što je rezultovalo time da sam dvadeset godina bio u potpunom haosu, a sve to vreme sam se pitao šta to nije u redu samnom. Mislio sam da su moje godine problem, da je samo naišao takav period, ali suštinski nisam znao kako sa time da se nosim", nastavio je Hari.

Objasnio je i da je bio veoma frustriran, naročito kada su u pitanju bila komunikacija sa ljudima što se naročito ispoljavalo onda kada je trebao da uspostavlja nove odnose.

"Nekoliko puta sam bio veoma blizu potpunog nervnog sloma, pogotovo u trenucima kada sam se sa svih strana suočavao sa lažima i zabludama koje život nosi", rekao je.

Foto: Profimedia

Kaže kako je prvo počeo je da trenira boks kako bi se 'praznio' i na taj način se nosio sa agresijom koju je imao u sebi. 

"To me je sačuvalo od mnogih sukoba jer sam bio spreman da udarim svakoga ko me iznervira, pa je udaranje u džak svakako bila bolja opcija."

Pored fizičkog iskaljivanja besa, Hari je ispričao i kako mu je veoma pomagalo da sa nekime razgovara o svojim emocijama. Priznao je i da je tek pre tri godine krenuo kod psihijatra, i kako je to bila sjajna odluka.

Njegov stariji brat, princ Vilijam, takođe mu je veoma pomagao.

"Brat mi je bio velika podrška. Stalno mi je govorio da moje ponašanje nije uredu i da nije normalno i kako moram sa nekim da razgovaram o tome. Ohrabrivao me je."

Hari se danas oseća dobro. Trenutno radi na kampanji Heads Together, zajedno sa Vilijamom i njegovom suprugom, vojvotkinjom od Kembridža, Kejt. Oni rade sa ljudima koji se bore sa različitim problemima koji utiču na njihovo mentalno zdravlje, ohrabruju ih da govore o tome umesto da sve drže u sebi, a na ti ideju su došli inspirisani svojim bolnim iskustvom.

Foto: Profimedia

Ove godine navršava se dvadeset godina od smrti princeze Dajane, a prinčevi Vilijam i Hari, zajedno sa ostalim članovima kraljevske porodice prirediće posebni tribinu povodom toga.

Za kraj, princ Hari uputio je reči ohrabrenja za sve one koji se bore sa sličnim problemom.

"Nisam siguran da li su moje reči dovoljne da objasnim i da ohrabrim ljude da pričaju o svom problemu. Ali ako to učine i sami će biti iznenađeni koliko će im to pomoći i koliko će podrške dobiti."

Prince Harry reveals that he sought counseling after "total chaos" following Princess Diana's death: http://bit.ly/2oSA5hY

Posted by Harper's Bazaar on Tuesday, April 18, 2017