Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nepropisna vožnja biciklom: U kojim situacijama roditelji moraju da plate kaznu

Na internetu kruži lažna vest o ogromnoj kazni koja navodno čeka roditelje ako im dete padne sa bicikla i polomi ruku. Ipak, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja objašnjava u kojim situacijama roditelji moraju da izdvoje novac ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Informacija da su jednoj majci u bolnici najavili da će zbog povrede koju je zaradio njen sin vozeći bicikl morati da plati kaznu od 50.000 dinara, uzburkala je društvene mreže.

“Upravo idem iz dečije bolnice, sin mi je pao sa bicikla dok sam bila na poslu i povredio ruku, ima veliki otok, ne može da je pokrene... Otišli smo na snimanje. Sestra me pita kad, gde i kako se povredio, gde smo mi roditelji bili u tom trenutku, i tako dalje... Ja detaljno pričam o svemu što je dete meni reklo, bila sam na poslu, a ne sa njim... Saznajem da ako bi do pada došlo na nekom drugom mestu, roditelji su odgovorni, da bi morali platiti kaznu... Ja u šoku, mislim u sebi, ne razumem šta moram platiti, kažem da imamo zdravstveno osiguranje itd... Oni mi govore kako se “pad sa bicikla, rolera, trotineta tretira kao saobraćajna nesreća i roditelji su lično odgovorni jer su detetu omogućili vožnju i da zbog toga moraju odgovarati, što je propisano novim Zakonom o saobraćaju koji ja ne poznajem”, napisala je zabrinuta mama iz Kuršumlije.

Damir Okanović iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja, oglasio se na Tviteru povodom ovog događaja. „Medicinska sestra zapalila društvene mreže. Kaže za pad deteta sa trotineta kazna 50.000 za roditelje. Nov EU zakon o saobraćaju. Duhovito.“

Povezane vesti

Okanović je za "Blic" objasnio kako su roleri, trotineti i slično, dečije igračke, a ne vozila. Po definiciji, da bi se nezgoda klasifikovala kao saobraćajna nesreća, mora da bude uključeno barem jedno vozilo, a trotinet to svakako nije.

"Šokiran sam što je toliko ljudi podelilo vest o ovom događaju, a da nisu čak ni proverili informacije. Zna se da je zdravstvena zaštita besplatna za svako dete, i troškovi lečenja se pokrivaju nevezano za to da li se dete povredi na javnoj površini ili privatnom posedu", dodao je Okanović.

Zakon: Dete ne sme da upravlja biciklom na javnim putevima

Ipak, po članu 88 Zakona o saobraćaju, dete mlađe od 12 godina ne sme da upravlja biciklom na javnim putevima, a deca stara devet i više godina smeju da voze bicikl u pešačkoj zoni, zoni usporenog saobraćaja, zoni "30", zoni škole i nekategorisanom putu. Mlađi od devet godina mogu ako su pod nadzorom lica starijeg od 16 godina.

Nepoštovanje ove odredbe se kažnjava novčanom kaznom od 6.000 do 20.000 dinara.

Dakle, po slovu zakona ako dete mlađe od devet godina, vozi na primer bicikl u pešačkoj zoni, bez nadzora starijeg lica, roditelji bi stvarno mogli da dobiju kaznu od 6.000 do 20.000 dinara. A to bi upravo moglo da bude utvrđeno u slučaju neke povrede.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica