Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove mere u BiH: Deca koja nisu vakcinisana neće moći u vrtić, školu, a teško će se i zaposliti

Vakcinisanost dece u BiH je pala na 64 odsto što je znatno manje od neophodnog proseka, ali u skladu sa novom naredbom Federalnog ministarstva zdravstva, nevakcinisana deca ubuduće neće moći da pohađaju vrtiće i škole.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prema novoj odredbi koju je donelo Ministarstvo zdravlja Bosne i Hercegovine, deca koja nisu vakcinisana ubuduće se neće moći da budu upisana u vrtiće i škole.

Šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Mirsada Mulaomerović izjavila je kako poslednjih nekoliko godina opada broj vakcinisane dece, a pogotovo opada pokrivenost vakcinom protiv malih boginja, rubeole i zauški (MMR vakcina).

Po rečima dr Mirsade Mulaomerović, vakcinisanost MMR vakcinom u BiH pala je na 64 odsto, što je značajno ispod proseka od 95 procenata koliko je potrebno za kvalitetan kolektivni imunitet koji preporuje Svetska zdravstvena organizacija.

Doktorka Mulaomerović ističe kako je najmanja pokrivenost MMR vakcinom zabeležena u prošloj godini.

"Vakcinisano je 11.843 dece u Federaciji BiH s prvom dozom MMR vakcine, što je znatno ispod zadatih ciljeva kako bi se ova bolest eliminisala", rekla je.

Povezane vesti

Federalno ministarstvo zdravstva je donelo naredbu o programu imunizacije stanovništva protiv zaraznih bolesti za 2017. godinu, s čijom se primenom počinje sledeće nedelje.

Ova naredba se inače donosi svake godine, s tim što je ovogodišnja naredba pobudila veće interesovanje javnosti zbog strožih mera koje predviđa.

Naime, ako se roditelji ne budu pridržavali propisa programa imunizacije, njihova deca neće moći da budu upisana u vrtiće, škole, kolektivne smeštaje, a provera jesu li primili vakcinu biće obavljana i kasnije pri zapošljavanju, stoji u naredbi.

Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) Federacije BiH nedavno je iznela podatak kako je usled nedovoljnog vakcinisanja MMR vakcinom u Federaciji BiH, u 2014. i 2015. godini došlo do epidemije malih boginja. Prijavljeno je 5.103 slučaja, a od tog broja 553 dece je zbog komplikacija hospitalizovano.

Povezane vesti

Dr Mulaomerović smatra kako je pad pokrivenosti ovom vakcinom u Federaciji BiH, a i šire, izazvan dezinformacijama o posledicama koje vakcina može da izazve, kao i otporom koji se javio prema vakcinaciji uopšte širom sveta, kao i delovanjem raznih pokreta protiv vakcinacije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica