Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najpopularnija imena u regionu: Roditelji u Beogradu i Zagrebu za dečake birali isto ime

Svako ima svoju logiku kada je u pitanju izbor imena za bebicu. Međutim, izgleda da je u 2016. godini logika roditelja u regionu bila veoma slična - da im dete nosi ime svetlosti.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ime koje se našlo na vrhu liste najpopularnijih imena u 2016. godini, i u Beogradu i u Zagrebu, je Luka.

U značenju "svetlost", ovo ime ima duboke korene u zajedničkoj hrišćanskoj tradiciji. Međutim, ono nije jedino koje je spojilo Beograđane i Zagrepčane, pa se među deset najomiljenijih u oba grada nalaze još i Petar i Filip kada su dečaci u pitanju, odnosno Sara i Petra kada je o devojčicama reč.

Povezane vesti

Stanovnici glavnog grada Hrvatske izvor inspiracija imali su ponajviše u hrišćanstvu, pa se na vrhu njihove liste nalaze i David, Jakov, Petar, Ivan, Matej, Marko, Filip, Fran i Mihael.

Na drugoj strani, moglo bi se reći da je stanovnike srpske prestonice više od hrišćanske inspirisala nacionalna istorija jer najčešće odabrana muška imena - Lazar, Stefan, Vuk, Aleksa, Nikola, Uroš i Andrej - poznata su po tome što su ih nosili srpski vladari i vojskovođe tokom vekova.

To pokazuje i činjenica da su imena srednjovekovnog prizvuka - Despot i Vid lane zabeležila najviši uspon i skočila za čak 30 mesta u odnosu na listu iz 2015.

Povezane vesti

Što se tiče devojčica, razlike su manje, osim tipično srpskog imena Milica (šestog na listi), kog nema u hrvatskom izboru, i poznatog hrvatskog Lucija.

 Foto: Shutterstock

U Beogradu je, baš kao i u svetu, primat odnela Sofija. Ovo staro grčko ime opstaje na vrhu liste najpopularnijih jer ga zbog značenja "mudra" intelektualci često daju svojim mezimicama, ali i zbog toga što su ga brojne zvezde, poput legendarne Sofije Loren, proslavile.

Povezane vesti

U Zagrebu je krunu odnela Mia, koja se, i pored navale, u Beogradu našla na 34. mestu. Sara (na hebrejskom "plemkinja, vladarica") i Petra (izvedeno od Petar – "stena, kamen") među prvih su deset u obe prestonice, a sličnosti imena između malenih Beograđanki i Zagrepčanski nastavljaju da se nižu.

Beograđani su zavoleli imena ruskog prizvuka Dunja i Maša, a brojne Dore u Zagrebu svoj beogradski pandan nalaze u potpunijim imenima Isidora i Teodora.

Povezane vesti

Sve modernija imena u Beogradu su Iskra, Nika i Eva

U srpskoj prestonici je prošle godine veliki uspeh zabeležilo ime Iskra. Svetlost i vatra koje ovo kratko i zvučno ime podrazumeva učinili su da sa 44. skoči na 30. mesto najzastupljenijeg ženskog imena u Beogradu. Mnogo više malih Beograđanki ponelo je i imena Nika, Sonja i Eva, dok je nešto manje birano ime Ana.

Povezane vesti

Popularna imena i u Beogradu i u Zagrebu

Druga imena koja se u oba grada često ponavljaju među dečacima su Pavle, Igor, Aleksandar, Maksim, Andrija, Oliver, Danijel, a među devojčicama (H)elena, Marija, Ena, Tea, Klara, Laura, Lara, Klara, Ivona, Maja, Ivana, Tamara, Jelena i druge.

Najnovije

Vesti

Porodica