Osnovna ideja organizatora tribine "VTO- Korak do bebe" je da parove koji se bore sa sterilitetom što bolje upozna sa fazama procesa vantelesna oplodnje (VTO) i da ukaže na probleme sa kojima se suočavaju svi koji se bore za ostvarivanje potomstva.

Glavne teme koje će biti predstavljene tiču se poboljšanja uslova vantelesne oplodnje u Srbiji. Naime, biće reči o uspehu vantelesne oplodnje kod žena do 40 i preko 40 godina, o razvoju embriona i kvalitetu reproduktivnih ćelija, o vantelesnoj oplodnji iz prirodnog ciklusa, o novinama u vantelesnoj oplodnji,  o donaciji reproduktivnih ćelija i embriona u Srbiji, o novom Zakonu o BMPO. 

"Problem steriliteta je problem 400.000 parova u Srbiji, te smatramo da to nije samo lični problem, već problem cele nacije. Samo kroz kontinuiranu edukaciju, razbijanje tabua u vezi sa potpomognutom reprodukcijom, i sveobuhvatnom pomoći države, možemo ostvariti svoj cilj – da svi dobiju šansu da postanu roditelji", ističu u Udruženju "Šansa za roditeljstvo".

Foto: Promo

Na tribini će govoriti eminentni srpski stručnjaci za VTO: prof. dr Aleksandar Ljubić, prof. dr Vesna Kopitović, prof. dr Ana Mitrović Jovanović, dr mr sci. biol. Slobodan Bjelotomić, dr Božana Stepanov, dipl. psiholog Eleonora Vlahović i klinički embriolog Lela Šurlan. 

Takođe, tribini će prisustvovati mnogobrojne cenjene zvanice, stručnjake iz struke, predstavnike Ministarstva zdravlja i Demografskog saveta, predstavnike gradskih vlasti i medija i mnoge druge. 

Tribina će se održati 11. marta 2017. godine u 15 časova u sali Opštine Stari grad, ulica Makedonska 42, Beograd.