Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo zdravlja upozorava: Zabranjena jedna od najprodavanijih kašica za bebe

U kašicama jednog od najprodavanijih proizvođača hrane za bebe pronađen je povećan sadržaj arsena, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

 Izvor: Foto: Shutterstock

U kašicama za bebe proizvođača "HIPP" pronađen je povećan sadržaj arsena, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Opasan otrov koji izaziva rak

Arsen je poznati kancerogen koji povećava rizik od kardiovaskularnih i imunoloških bolesti, kao i različitih oblika karcinoma. On utiče na DNK i menja ga. Povezan je i s dijabetesom i oštećenjem nervnog sistema, ali i s rakom pluća i bešike. Posebno je opasan za decu, a ustanovljeno je da čak i bebe u materici imaju slabiji imunitet ako je majka u trudnoći jela puno pirinčanih proizvoda.

"Obaveštavamo javnost da je sanitarni inspektor Odeljenja za sanitarnu inspekciju, Odseka za sanitarni nadzor za granično područje Beograd, doneo rešenje uvozniku "Alca trgovina" iz Beograda, o zabrani uvoza dijetetskog proizvoda, hrana za odojčad i malu decu "HIP Bio Instant kašica – pirinčane pahuljice", 20 g neto, lot: 6001791, izvoznika "HIPP GmbH & Co. Export KG Austrija", zbog toga što navedeni proizvod ne odgovara uslovima propisanim Zakonom o bezbednosti hrane i Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda u pogledu povećanog sadržaja arsena", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Povezane vesti

HIPP proizvodi za bebe u Srbiji su među najprodavanijima, jer su roditelji upravo u njih imali najviše poverenja, naročito kada je u novembru prošle godine otkriveno da kašice i sokići "Juvitane" sadže čak pet opasnih otrova, zbog čega je veliki broj serija povučen sa tržišta.

Kako navode dalje, laboratorijsku analizu je izvršila ovlašćena i akreditovana laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, a uvoznik se izjasnio da ne želi superanalizu predmetnog uzorka.

Povezane vesti

Rešenjem je naređeno da se predmetna pošiljka vrati isporučiocu ili na bezbedan način uništi preko ovlašćene organizacije.

Najnovije

Vesti

Porodica