U kašicama za bebe proizvođača "HIPP" pronađen je povećan sadržaj arsena, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Opasan otrov koji izaziva rak

Arsen je poznati kancerogen koji povećava rizik od kardiovaskularnih i imunoloških bolesti, kao i različitih oblika karcinoma. On utiče na DNK i menja ga. Povezan je i s dijabetesom i oštećenjem nervnog sistema, ali i s rakom pluća i bešike. Posebno je opasan za decu, a ustanovljeno je da čak i bebe u materici imaju slabiji imunitet ako je majka u trudnoći jela puno pirinčanih proizvoda.

"Obaveštavamo javnost da je sanitarni inspektor Odeljenja za sanitarnu inspekciju, Odseka za sanitarni nadzor za granično područje Beograd, doneo rešenje uvozniku "Alca trgovina" iz Beograda, o zabrani uvoza dijetetskog proizvoda, hrana za odojčad i malu decu "HIP Bio Instant kašica – pirinčane pahuljice", 20 g neto, lot: 6001791, izvoznika "HIPP GmbH & Co. Export KG Austrija", zbog toga što navedeni proizvod ne odgovara uslovima propisanim Zakonom o bezbednosti hrane i Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda u pogledu povećanog sadržaja arsena", navodi se u saopštenju Ministarstva.

HIPP proizvodi za bebe u Srbiji su među najprodavanijima, jer su roditelji upravo u njih imali najviše poverenja, naročito kada je u novembru prošle godine otkriveno da kašice i sokići "Juvitane" sadže čak pet opasnih otrova, zbog čega je veliki broj serija povučen sa tržišta.

Kako navode dalje, laboratorijsku analizu je izvršila ovlašćena i akreditovana laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, a uvoznik se izjasnio da ne želi superanalizu predmetnog uzorka.

Rešenjem je naređeno da se predmetna pošiljka vrati isporučiocu ili na bezbedan način uništi preko ovlašćene organizacije.