Ministar Šarčević je rekao da je želja Ministarstva prosvete da sport bude što više prisutan u školi i naglasio da je uloga nastavnika fizičkog vaspitanja dvojaka - kao stručnjaka, ali i kao osoba koje će motivisati decu da se redovno bave fizičkim aktivnostima.

Zabrinjavajući rezultati istraživanja

Iza ove inicijative stoje podaci o zdravstvenom stanju dece u Srbiji koji pokazuju da je 70 odsto fizički neaktivno, svaki peti učenik ima loše držanje tela, a svaki četvrti je gojazan. Goran Petrović navodi da je situacija u stvarnosti još alarmantnija, te da je cilj pomenutog programa promocija zdravih stilova života i svakodnevnog fizičkog vežbanja.

On je dodao da je dogovoreno sa Ministarstvom zdravlja da se u okviru fizičkog vaspitanja uvede i zdravstveno obrazovanje, te da se predmet zove fizičko i zdravstveno vaspitanje.

"Bilo je pokušaja da se formira predmet zdravstveno obrazovanje i da u škole uđu i lekari. Ali ja mislim da su profesori fizičkog vrlo stručni, to se uči na fakultetu. Lekari su dobrodošli kao mentori i savetnici", istakao je Šarčević.

Nov predmet uvodi se od septembra

Učenici petog razreda osnovne škole od septembra će imati dva časa fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i dodatnih čas i po sportskih aktivnosti, koje će zameniti sadašnji obavezni izborni predmet izabrani sport. Te sportske aktivnosti će biti obavezne za sve đake, a nastavnicima koji ih izvode biće plaćene.

Foto: Shutterstock

Predlog novog nastavnog plana i programa za peti razred predviđa i da fizičko ubuduće sadrži i zdravstveno obrazovanje, koje će predavati nastavnici tog predmeta, a u okviru njega đaci će učiti o zdravim stilovima života, pravilnoj ishrani... dok će teme o reproduktivnom zdravlju obrađivati na časovima biologije i drugih predmeta.

Predlog predviđa i da učenici više neće moći da budu oslobođeni fizičkog, a oni koji iz opravdanih razloga ne smeju da se bave sportom, na druge načine će učestvovati u realizaciji časova tog predmeta.

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja će početkom marta uputiti Ministarstvu prosvete predlog novog nastavnog plana i programa za peti razred.