Ove godine sezona gripa malo je poranila, pa smo već na jesen prošle godine imali epidemije u mnogim gradovima, a u poslednjem mesecu 2016. svaka druga osoba je imala simptome. Ipak uobičajeno vreme epidemija je februar i mart.

Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Zvezdara, dr Radmila Kosić kaže da je u petak pregledala 50 malih pacijenata.

Ove godine najviše obolelih

Od početka sezone, od 3. oktobra do 5. februara, prijavljeno je 138.883 obolelih, što je najveći broj do sada. Prijavljena su i 23 slučaja koja se mogu dovesti u vezu sa gripom.

"Uobičajeno vreme gripa je sada. Ukoliko dete mlađe od tri godine ima visoku temperaturu, bez obzira na to što je epidemija gripa, treba da ga pregleda lekar", kaže dr Kosić.

Kako navodi, dete treba odvesti pedijatru zato što postoje bakterijske bolesti kad dete može da bude ozbiljno bolesno bez vidljive simptomatologije osim visoke temperature.

"Što je dete manje, to je visoka temperatura opasnija. Detetu treba dati sirup za snižavanje temperatura pre odlaska kod lekara, tuširati ga, raskomotiti, pojiti i rashladiti", objašnjava dr Kosić.

I dok mališani muče muku sa kijavicom, kašljem, temperaturom i malaksalošću, odrasli kao da su preležali grip još u decembru.

"Još jesenas je počela epidemija, u decembru je bilo najviše obolelih pacijenata, a sada ima samo sporadičnih slučajeva gripa. Ipak, može se očekivati više obolelih jer je uobičajeno da ima gripa u ovo doba godine i da je počelo drugo polugodište pa su deca u školama. Godina je prilično hladna pa su česte i prehlade", objašnjava dr Lazić.