Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji iz Beograda vrtićima duguju više od 220 miliona dinara

Dugovanja korisnika usluga za boravak dece u predškolskim ustanovama Beograda iznose nešto više od 220 miliona dinara.

 Izvor: Foto: Shutterstock

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu ističu da dugovanja korisnika, zaključno sa 30. decembrom 2016., iznose 220.109.088 dinara.

"Najviše se duguje predškolskoj ustanovi '11. april' sa Novog Beograda jer je to opština sa najvećim brojem korisnika", rekli su u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

Kako navode, Sekretarijat finansira delatnost predškolskih ustanova i redovno vrši transfer novčanih sredstava za potrebe njihovog poslovanja, ali velika dugovanja utiču na prihodnu stranu, odnosno priliv novčanih sredstava u budžet grada Beograda.

Povezane vesti

U Sekretarijatu dodaju da nije ugroženo funkcionisanje vrtića.

Odredbama Ugovora o dnevnom boravku deteta u predškolskoj ustanovi, koji svaki korisnik usluga zaključuje sa predškolskom ustanovom prilikom upisa deteta u vrtić, regulisana su sva prava i obaveze roditelja kao korisnika usluga i predškolske ustanove kao davaoca usluga, a time i obaveze roditelja po pitanju plaćanja utvrdene cene boravka.

"Ovim ugovorom je regulisano da će, ukoliko roditelj tri meseca uzastopno ne izmiri dospele obaveze, predškolska ustanova pokrenuti postupak prinudne naplate, što ustanove i čine - pokreću se tužbe protiv roditelja. Ne postoji nijedan pravni osnov za otpis dugovanja", rekli su u Sekretarijatu.

Pravo na naknadu ukupnih troškova boravka u predškolskim ustanovama čiji je osnivač grad Beograd, zaključno sa 10. februarom ostvaruje 5.507 dece.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica