Kako je rečeno u Gradskom sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, planom je predviđeno da 14 škola ustupi deo prostora za vrtiće u koje će ići od 1.500 do 2.000 predškolaca.

"Veliki broj škola ima višak prostora, odnosno manje upisane dece. Ideja je bila da se prostor škola racionalizuje tj. prilagodi deci predškolskog uzrasta. Na taj način će se smanjiti liste čekanja na vrtiće za skoro 2.000 mesta", rekla je Snežana Đurić, sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda.

Na pitanje koje će beogradske škole biti rekonstruisane, Đurić odgovara: "Na Novom Beogradu rekonstruišu se prostori osnovnih škola "Ratko Mitrović" i "Đuro Strugar", gde će biti smešteno oko 200, odnosno 150 predškolaca".

Foto: Shutterstock

U Zemunu će u Osnovnoj školi "Sutjeska" biti adaptiran prostor za 170 mališana, na taj način što će osnovci od 5. do 8. razreda biti razmešteni u okolne škole.

"Na Savskom vencu četiri osnovne škole ustupiće prostor za ukupno 200 dece. Na opštini Palilula Osnovna škola "Jovan Cvijić" ustupiće deo prostora za 70 predškolaca", navodi Đurić i dodaje da će na Zvezdari u Osnovnoj školi "1.300 kaplara" biti adaptiran prostor za 50 predškolaca.

Odluka grada uskoro bi trebalo da se nađe pred odbornicima gradske skupštine. Realizaciji prethodi i preprojektovanje prostora i radovi za šta još ne postoji tačan vremenski okvir.

Rekonstrukcijom bi trebalo da bude obuhvaćena i OŠ "Radivoje Popović" u Zemunu. Reč je o školi za obrazovanje dece sa poteškoćama u razvoju. Internat te škole trebalo bi da, prema planu grada, postane vrtić, čemu se roditelji đaka protive.