Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doktor Čubrilo o dečjoj ishrani: Dajte deci da jedu masnoće!

Masna hrana je često na lošem glasu. međutim, za razliku od odrasle osobe, mališanima su potrebni obroci koji sadrže visok procenat dobrih masti, sa čime se slažu i stručnjaci...

 Izvor: Foto: Shutterstock

"U poslednje vreme dijete su postale veoma popularne, ali one i dalje nisu zdrave i ne savetuje se njihova primena", rekao je prof. dr Dejan Čubrilo, fiziolog. Ovaj stručnjak se osvrnuo i na ishranu kod dece.

"Apsolutno ne verujem u dijete. Nije mi normalno da neko za deset dana izgubi veliki procenat masnoće. Jetra je jako važan organ, ona greje krv. Ona je ključna za naš organizam, a dijete utiču na loše funkcionisanje jetre, a samim tim i na loše funkcionisanje organizma. Sve je u ishrani", kaže Čubrilo.

Stručnjak je poseban akcenat stavio na ishranu kod dece.

Povezane vesti

"Naša deca jedu previše, jedu često i to hranu koja brzo podiže nivo insulina. To je začarani krug koji na kraju rezultira nakupljanjem vode. Dajte deci da jedu masnoće: slaninu, sir, punomasni sir, kajmak, ajvar, namažite na hleb, ne mora biti integralni, bilo koji, običan hleb, bolje je bilo šta nego da im date slatkiš", kaže Čubrilo, konstatujući da u dečjem uzrastu mast hrani organizam.

On kaže da deca mogu da jedu i kečap i picu, ali da mora da se obezbedi sistem varenja da ta pica ne ostane u crevima.

"Ukoliko dete ima normalno odrastanje, ishranu, stvara se zdrav organizam i svi organi funkcionišu kako treba. Zato mogu da pojedu i nešto nezdravo ponekad, ne treba ništa braniti deci da jedu", kaže stručnjak i dodaje da je svaka dijeta kojom sprečavate veliki unos hrane korisna dijeta.

Povezane vesti

Najnovije

Vesti

Porodica