Svako četvrto dete našlo se u situaciji da mu je bez dozvole objavljena slika na internetu, rezultati su istraživanja organizacije "Sačuvajmo decu" ("Save the children") povodom obeležavanja Dana bezbednog interneta.

Tatjana Matić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da deca nisu dovoljno svesna opasnosti.

"Svako treće dete bilo je žrtva zlostavljanja, a svaka četvrta devojčica bi se našla sa osobom koju je upoznala preko društvenih mreža", napomenula je Matićeva.

Prema njenim rečima, najveći broj dece se ne poverava oko neprijatnosti koje im se dešavaju na internetu.

"Za nas je najvažniji cilj bio da im objasnimo da moraju imati poverenja u roditelje i nastavnike. Zato smo odlučili da osnujemo Nacionalni centar za bezbednost dece na internetu", navela je Matićeva.

Foto: Shutterstock

Ističe da će kol centar pomoći da imamo odgovore na probleme sa kojima se suočavamo.

"On mora da pruži podršku i roditeljima i deci, da znaju šta treba da čine. Nekad su problemi sociološke prirode, nekad zdravstvene. Uključeni su i MUP, Tužilaštvo, Mininistarstvo zdravlja. Svaki građanin može da dobije pomoć, bilo savet, bilo psihičku podršku", napomenula je državna sekretarka.

Govoreći o pedofiliji koja je rasprostranjena na internetu, državna sekretarka je rekla da, u tom smislu, Krivični zakon mora da se menja.

"Podržaćemo inicijativu da se ovaj vid nasilja uključi u Krivični zakonik. Jasno je da je ovaj problem poslednjih godina postao globalni, i da se u zemljama EU moraju menjati zakonodavni okviri, ali da se ne ograniči sloboda korišćenja interneta", rekla je Matićeva.