Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Savest i stručno znanje mi ne dopuštaju': Lekarka odbija pregled nevakcinisane dece

Jedna lekarka iz slovenačkog mesta Lenart zatražila je od Lekarske komore da joj odobri prigovor savesti, što bi joj omogućilo da odbije da leči decu čiji roditelji ne žele da ih vakcinišu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Broj nevakcinisanih u Sloveniji se povećava, a prema poslednjim podacima trenutno je bez zaštite od zaraznih bolesti oko pet odsto dece.

"Savest i stručno znanje mi ne dopuštaju da i dalje budem odgovorna za lečenje dece čiji roditelji ne dopuštaju da o njima brinem po medicinskoj doktrini i zakonu", rekla je pedijatar Bernarda Vogrin.

Povezane vesti

Ona ističe da ubuduće neće lečiti nevakcinisanu decu, osim u hitnim slučajevima, a njihovim roditeljima poručila je da izaberu drugog lekara.

Vogrin kaže da ima moralne probleme da prihvati činjenicu da su deca o kojoj bi morala da brine u velikoj opasnosti od raznih bolesti, invalidnosti, pa i smrti, zbog čega je od Lekarske komore zahtevala da joj odobri takav postupak.

Povezane vesti

S njom se solidarisalo dosta pedijatara koji upozoravaju i na veliki gubitak vremena, jer roditelji koji odbijaju da vakcinišu decu moraju da potpišu razne formulare da odgovornost preuzimaju na sebe, a u skladu sa zakonom lekari moraju detaljno da im objasne sve rizike takve odluke.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica