Centar za promociju bezbednosti saobraćaja omogućio je da samohrani i roditelji sa niskim primanjima mogu da konkurišu za besplatna auto-sedišta. Podela auto-sedišta biće do marta, tako što će svakog meseca biti podeljeno po 15 auto-sedišta.

Uslovi

Svi (budući) roditelji sa teritorije Novog Sada čija pojedinačna primanja su ispod 40.000 dinara (odnosno prosečna plata roditelja je ispod 40.000 dinara) ili samohrani (budući) roditelji.

U trenutku predaje dokumentacije, dete ne sme biti starije od tri meseca, odnosno ako su u pitanju budući roditelji trudnica treba da bude najmanje u 7. mesecu trudnoće.

Neophodno je da se pre dobijanja auto-sedišta odsluša predavanje o značaju i pravilnom korišćenju dečijih auto-sedišta u terminima koji se određuju naknadno u zavisnosti od broja prijavljenih a u Domu zdravlja "Jovan Jovanović Zmaj" u Ulici Zmaj Ognjena Vuka.

Roditelji i budući roditelji koji žele da se prijave, a ne pohađaju Školicu za trudnice (u okviru koje se predavanja redovno održavaju), mogu se prijaviti na mejl centarpbs@gmail.com.

Dokumentacija

Potvrda o odslušanom predavanju u vezi sa pravilnom upotrebom auto-sedišta (dobija se nakon predavanja).

Fotokopije ličnih karata roditelja (za decu fotokopije Izvoda iz Matične knjige rođenih).

Fotokopija saobraćajne dozvole (za roditelje koji nisu vlasnici automobila neophodna je i saglasnost vlasnika automobila o korišćenju).

Potvrde o visini primanje za zaposlene roditelje (za nezaposlene ili potvrda sa Nacionalne službe za zapošljavanje ili fotokopija indeksa ako su studenti).

Foto: Shutterstock

Ukoliko se radi o budućim roditeljima, neki dokaz o dužini trudnoće.

DOKUMENTACIJA SE PREDAJE U KANCELARIJI ZA AUTO-SEDIŠTA koja se nalazi u Domu zdravlja "Jovan Jovanović Zmaj" u Zmaj Ognjena Vuka na odeljenju pedijatrije (ulaz sa Bulevara kralja Petra I) u radno vreme Kancelarije (ponedeljak, sreda i petak od 17-19h ili subota 11-13h).

Po kom kriterijumu se dodeljuju sedišta?

Na osnovu podnete dokumentacije će se izračunati prosek primanja po članu domaćinstva, i to će biti kriterijum za odabir. Praviće se presek na kraju svakog meseca u periodu od decembra 2016. godine do marta 2017. godine i 15 prijavljenih sa najnižim primanjima u tom trenutku će dobiti na besplatno korišćenje dečije auto-sedište, koje će biti u obavezi da vrati nakon što dete preraste to auto-sedište.

Roditelji koji jednom predaju dokumentaciju, u slučaju da u prvom krugu ne dobiju auto-sedište, ne moraju ponavljati prijavu već se uzimati njihove prijave u obzir i za svaki sledeći presek.