U prvoj nedelji januara oboljenja slična gripu registrovana su kod 26.275 ljudi u Srbiji, što je više nego u istom periodu prošle godine, a registrovan je i visok intenzitet virusa gripa, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut".

Od početka sezone gripa u Vojvodini je prijavljeno pet smrtnih slučajeva, koji se mogu dovesti u vezu sa oboljevanjem od gripa, navedeno je na sajtu Batuta. Umrli su bili hronični bolesnici, a prethodno nisu vakcinisani protiv gripa, dok je kod jednog umrlog nepoznato da li je primio vakcinu.

Inače, u ovom trenutku prisutna su dva tipa virusa influence: A(H3) i tip B, a do sada potvrđeni slučajevi gripa su sa teritorije Beograda, Južnobačkog, Raškog, Jablaničkog, Pčinjskog, Mačvanskog, Srednjebanatskog, Severnobačkog, Severnobanatskog.

Takođe, virus je potvrđen u Južnobanatskom, Braničevskom, Podunavskom, Sremskom okrugu, Pomoravskom, Kolubarskom, Zlatiborskom, Zaječarskom, Pirotskom, Šumadijskom i Nišavskom okrugu.

U prvoj nedelji januara registvovano je više slucajeva akutnih respiratornih infekcija, a najviše obolelih je među decom do četiri godine.

Povraćanje, dijareja, visoka temperatura, samo su neki simptomi virusa koji poslednjih dana uplašio roditelje širom naše...

Posted by YuMama on Friday, December 23, 2016