Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Temperaturu mere metrom, bolesne popravljaju čekićem, na kraju izdaju otpušne gliste - upoznajte Doktore klovnove

Već skoro 13 godina oni obilaze dečje bolnice u Srbiji, u kojima smehom i igrom leče mališane, ali i njihove roditelje i medicinsko osoblje.

  Izvor: Foto: Jovo Marjanović

U toku godine Doktori klovnovi susretnu se sa 40.000 dece i oko 15.000 odraslih, a ima ih, verovali ili ne, samo petoro u Srbiji: dr Cica Mica, dr Guza i asistent Levo Sviralo u Beogradu i dr Čokoladica i dr Zlata Salata u Novom Sadu.

"Uvek je trenutak za smeh, a naročito kad imate probleme. Ponekad se desi da nam neka mama kaže da ne ulazimo u sobu jer oni nisu u raspoloženju. Mi joj objasnimo da smo mi baš zato došli", kaže dr Cica Mica, pravim imenom Tijana Ilić.

  Foto: Jovo Marjanović

Idejni tvorac ove terapije, doktor Peč Adams, pre više od četiri decenije pokrenuo je pitanje humanizacije medicinske profesije i rada s pacijentima. O njemu je snimljen i film, u kome ga je igrao slavni Robin Vilijams.

Povezane vesti

  Foto: Jovo Marjanović

Naši doktori klovnovi zanat su kupili od jednog drugog Amerikanca, Edvarda Dvejna Džuniora iz organizacije 'The Bridge of Life', koji ih je okupio i edukovao davne 2003. godine.

Povezane vesti

"Svi smo bili klovnovi, ali nismo znali kako se radi s bolesnom decom. Drugačije su šale, ima mnogo stvari o kojima treba da se razmišlja dok se radi, a na prvom mestu uvek je dete, njegova osećanja i strahovi. Takođe, na fin način pokušavamo da prikažemo doktorima i bolničkom osoblju da deca nisu brojevi, da su oni žive duše kojima treba pažnja i s kojima treba drugačije da se radi", kaže Tijana.

  Foto: Jovo Marjanović

Doktori klovnovi nisu tu samo da nasmeju mališane, već i da im razbiju strah od lečenja i pokažu im da su ljudi u belim mantilima njihovi saveznici.

"Lečimo decu od ozbiljnosti i od straha od belih mantila, ali i od klovnova. Tu smo da im skrenemo pažnju kako ne bi mislili na bol i terapiju već na lepše stvari. Ali, lečimo i doktore i medicinsko osoblje, trudimo se da promenimo malo atmosferu u bolnicama", objašnjava dr Guza, pravim imenom Saša Stanojević.

  Foto: Jovo Marjanović

"Vizita je uspela kad čujemo klince da kažu: Ovo nije bolnica, ovo je cirkus!", dodaje Tijana.

Povezane vesti

Doktori klovnovi već nekoliko godina nemaju stalan izvor finansiranja svojih aktivnosti, pa svakog prvog januara sprovode akciju Kupi nos, pokloni osmeh, u okviru manifestacije Ulica otvorenog srca.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica