Pravoslavni vernici danas slave Očeve ili Oce, praznik koji se uvek obeležava u poslednju nedelju pred Božić.

Očevi su praznik koji se slavi u ime svih očeva, ali i generalno svih muškaraca koji će u budućnosti postati tate. Oci se slave dve nedelje posle Detinjaca, odnosno nedelju dana posle Materica, čime se zaokružuju tri najbitnija dana za porodicu u pravoslavlju.

Na ovaj dan obred je bio isti kao i na Materice, samo sa očevima u glavnoj ulozi. Međutim, za razliku od majki, očevi se nisu tako lako dali vezati, i obično bi vezivanje trajalo kraće - prema tradicionalnom shvatanju, glavi kuće nekako nije priličilo da dugo bude u tako nemoćnoj poziciji. Očevi bi obično danima unapred sakrivali sve konopce, a deca bi pokušavala da ih nekako nabave, kako bi pripremljeno dočakala praznik. Na dan Očeva najsigurnije je bilo uhvatiti oca na spavanju, a vezani otac bi po buđenju „grdio" decu, i tobože ljut podelio bi im poklone kako bi ga što pre oslobodili.  

Cilj slavljenja Očeva (Oca) je ukazivanje poštovanja muškarcima koji su glava porodice. Oni su istovremeno i podsećanje da je porodica jedan od najvažnijih stubova hrišćanstva.

Pročitajte i...