Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik koji se u narodu naziva Tucindan.

Tog dana se kolje i redi pečenica za Božić. Nekada se pečenica tukla – ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sekire, pa se onda, ubijeno ili ošamućeno prase ili jagnje klalo i redilo. Zato je ovaj dan nazvan Tucindan.

Za pečenicu se obično kolje prase ili jagnje, a uz to neko još kolje i priprema pečenu ćurku, gusku ili kokoš. Običaj vezan za klanje pečenice, ostao je verovatno iz stranih mnogobožačkih vremena, vezan za žrtvo-prinošenje.

Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.

Za sutrašnji praznik vezuju se mnogi običaji...

U nekim krajevima Srbije, domaćice na Tucindan počinju uređivanje kuće i spremanje hrane za Božić. Takođe, veruje se da se na Tucindan, ne sme davati ništa iz kuće jer će onda i preko cele godine stvari samo odlaziti iz tog doma. Ako imate neke dugove ili neizmirene račune, danas je pravo vreme da ih vratite!

Tucindan je vreme kada se tradicionalno vraćaju dugovi da čovek ne bi bio dužan sve do sledećeg Božića. Na Tucindan, kažu stariji, nikako "ne valja" tući decu, jer će cele godine biti nevaljala i jer će im, veruje se, izaći čir na svakom mestu gde su udarena.

Ako nekoga i slučajno udarite, taj mora brzo da izgovori: "Čiri, miri da imaš dvadeset četiri".

Pročitajte i...