Savet za populacionu politiku koji je formirala Vlada Srbije aktivno će raditi na podsticanju rađanja u Srbiji, kaže ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

"Polazimo od Strategije za podsticanje rađanja, od potrebe da se evidentiraju i prate sve migracije iz sela u grad, ali i van Srbije, radiće se na unapređenju kvaliteta života svih sugrađana, a to ide paralelno sa ekonomskim oporavkom", rekla je Đukić Dejanović gostujući na RTS-u.

Ona je dodala da će sve preduzete mere biti usmerene na podsticanje rađanja, a da se prvi rezultati mogu videti za pet ili deset godina.

Dejanović kaže da će se u narednom periodu mnogo više raditi na upodobljavanju radnog vremena roditelja, da će se mnogo više raditi i učiti o reproduktivnom zdravlju u školama, zatim povezivati zavodi za javno zdravlje.

Da bi se sve to postiglo, kako kaže, neophodna je multisektorska saradnja više ministarstava pre svega Ministarstva zdravlja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva obrazovanja, kao i lokalnih samouprava, zatim Instituta za društvene nauke, SANU.

Ona je najavila da će se u Srbiji raditi četiri pilot projekta u zavisnosti od karakteristika opština, jer nisu potrebne iste podsticajne mere u Babušnici i na Zvezdari.

"Jedan tip su depopulacione opštine, Babušnica, Crna Trava. Drugi tip su opštine gde su migracije velike- veliki gradovi. Imamo lažnu pozitivnu sliku. Tu ćemo intenzivirati servisne aktivnosti porodici", rekla je Đukić Dejanović.

Treći tip su opštine u Vojvodini i četvrti tip je prosečna srpska opština, pojasnila je ministarka.

Vlada Srbije formirala je juče Savet za populacionu politiku, sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu, a u čijem sastavu su predstavnici svih institucija i ministarstava koji se bave ili mogu doprineti rešavanju demografskih pitanja.