Kako stoji u saopštenju Doma zdravlja "Novi Sad", primećen je povećan broj pacijenata koji se javljaju na pregled kod pedijatra, a razlog je grip. 

"Znajući da se radi o gripu, molimo da strpljivo pratite dete, skidate temperaturu i pojite ga toplim čajevima i supama. Simptomi će biti prisutni tri, četiri dana i opšte stanje bi trebalo da ide na bolje (niža temperatura, veći razmak između febrilnosti, više snage i poboljšanje apetita). Ukoliko se dete ne oseća bolje i simptomi se pogoršavaju, obratite se lekaru", kažu u Domu zdravlja.

Ističu da kada dete ide ka ozdravljenju, ostaje jedan zreo kašalj, odnosno iskašjavanje koje kod dece može da traje i po nedelju dana, što ne treba da plaši roditelje, ukoliko je dete raspoloženo, dobrog apetita i bez povišene temperature.

Grip je akutno virusno oboljenje sa naglim početkom, visokom temperaturiom, glavoboljom, bolom u mišićima i zglobovima, suvim kašljem, suznim očima i  malaksalošću. Simptomi traju pet do sedam dana, i ne leči se lekovima. Preporučuje se odmaranje, hidracija toplim napicima, C vitamin i skidanje temperature.

Podsetimo, respiratorni problemi, stomačni virusi, kao i ovčije boginje, neki su od zdravstvenih problema s kojima se u ovom periodu suočavaju deca u novosadskim vrtićima i školama. Iz Radosnog detinjstva su apelovali na roditelje da decu ne dovode u vrtić ako su bolesna.