Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji, oprez: Grip je ove godine u Srbiju stigao ranije

Ove godine u našu zemlju grip je stogao nešto ranije. Evo kako da razlikujete prehladu i virus, kao i kako da zaštite sebe i svoje najmilije.

  Izvor: Foto: Profimedia

Virus gripa stigao je u Srbiju. Kod pacijenata iz Beograda izolovan je virus tipa A H3.

Još uvek se rade analize u Institutu za virusologiju i imunologiju "Torlak", pa će se tačno znati kod koliko ljudi je pronađen virus gripa. Iako je virus izolovan, još nije kasno da se primi vakcina protiv gripa.

Simptomi

Ipak, ukoliko naglo, za nekoliko sati, dobijete visoku temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima i budete jako iznemogli, obevezno posetite lekara, jer su to sve simptomi gripa.

Glavna razlika između gripa i prehlade upravo leži u intenzitetu bolesti.

Grip je akutna bolest disajnog sistema izazvana virusima tipa A, B, a ređe i tipa C.

Povezane vesti

Simptomi gripa su slični simptomima prehlade, samo što su izraženiji i duže traju. Loše zdravstveno stanje nastupa naglo, a iznemoglost koju svi osećaju, baca ljude u krevet.

Osim nekoliko dana izostanka s posla ili iz škole, glavni problem kod gripa su komplikacije od kojih je dosta česta i opasna upala pluća. Kod gripa je, za razliku od prehlade, jako izražen sezonski karakter.

Lakše uz vakcinu

I zato jedina zaštita protiv gripa je vakcina, koja mora da se primi dve tri nedleje ranije, kako bi se stvorio imunitet.

Cepivo, međutim, nije stopostotna zaštita, ali iako se neko razboli, klinička slika je dosta blaža.

Zato lekari savetuju da u ovom periodu treba izbegavati blizak kontakt sa ljudima koji su bolesni, ljubljenje, grljenje, rukovanje, spavanje u istoj prostoriji.

Izbegavajte kontakt sa bolesnima

Jer, pljuvačka zaražene osobe puna je virusa, a pošto u ovom periodu godine najviše vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, infekcija se veoma brzo širi. Iz tog razloga treba da izbegavamo kontakt sa obolelima i da poradimo na jačanju imuniteta.

Povezane vesti

Kad je neko bolestan, treba da bude na distanci od drugih da bi ih zaštitio. Treba izbegavati gužve i masovna okupljanja. Pri kašljanju i kijanju nos i usta treba pokriti marmicom, koju je neophodno baciti odmah posle upotrebe. Zbog toga se savetuju papirne maramice.

Ova hrana vas štiti

"Protiv virusa ćemo se najbolje zaštititi unošenjem hrane koja podiže imunitet, pre svega voća i povrća kojih su sada pune pijace. Efikasni su i probiotici, kako oni koje kupujemo u prodavnici tako i zeleni, ehinacea ili čaj od šipurka. Topli napici od zove takođe su se pokazali kao odlični čuvari od gripa - rekla je nedavno za "Blic" nutricionista Milka Raičević.

Ona je dodala da ćemo mnogo toga postići ako vodimo računa ishrani.

"Za užinu treba koristiti koštunjavo voće jer je ne samo sjajan izvor nezasićenih masnoća, već sadrži fitosterole koji daju osećaj sitosti, a poznato je da sa hladnim vremenom počinjemo više da jedemo", objasnila je ona i dodala da je zato veoma važno uobročiti se.

Povezane vesti

Imunitet se jača čestim šetnjama, svežim vazduhom, toplo-hladnim tuševima, ali i aromaterapijom.

"Dovoljno je da na jednu stranu kaputa nakapate malo eteričnog ulja ili da ga udišete sa maramice. Crni kim može da se pije, ali odličan je i u vidu kapi, baš kao i pomorandža, limun, nana. Udisanjem eteričnih ulja smanjuju se tegobe disajnih puteva. Kombinacija zdrave hrane i aromatičnih ulja vrlo je uspešna u borbi protiv virusa", dodala je ona.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica