Na osnovu epidemiološkog ispitivanja i analiza od početka epidemije 16. oktobra do danas u Leskovcu je registrovano 106 obolelih lica, od kojih je 1 kao kontakt, odrasla osoba iz porodice obolelog deteta, rečeno je danas u Zavodu za javno zdravlje.

Zabeležen je i prvi slučaj te crevne zaraze u Osnovnoj školi "Vasa Pelagić", kod učenika koji je istovremeno pohađao i Muzičku škole, pa su obe škole dezinfikovane.

"Reč je o detetu koje je bilo u kontaktu sa svojim rođakom koji pohađa vrtić "Lane". Mališan je kliconoša, nije oboleo od salmonele, a u toj školi smo sproveli sve potrebne mere i izvršena je dezinfekcija škole", kazala je epidemiolog dr Jadranka Krasić.

S druge strane, u predškolskoj ustanovi tvrde da epidemija jenjava i da se deca vraćaju u vrtiće.

"Dolaznost nije stopostotna, ali to samo zato što se izlečenje od epidemije utvrđuje postupkom koji traje nekolikom dna", tvrdi direktorka "Vukice Mitrović" Jasmina Anđelković Đorđvić.

Deca su obolela u pet od ukupno 11 vrtića, a među obolelima je najviše u vrtiću "Lane", gde je, kako su danas prvi put priznali epidemiolozi, bakterija stigla preko deteta čija je porodica obolela od salomonele.

Epidemija se širilia kontaktima u vrtićima i na rođendanima po igraonicama.

Rođendani se uprkos tome slave u igraonicama, ali deca piju samo vodu i sokove, dok su rođendanske svećice, umesto na tortama, na maketama od kartona.