Širom sveta danas će biti organizovane brojne aktivnosti posvećene osnovnim pravima dece, kao i isticanju brojnih poteškoća sa kojima se deca sreću, kao što su siromaštvo, nedostatak uslova za osnovno obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

U Pionirskom gradu u petak je održan program povodom ovog dana u organizaciji Prijatelja dece Beograda, a pod pokroviteljstvom Grada Beograda.

Gradonačelnik je zahvalio organizaciji Prijatelji dece Beograda na uloženom trudu i rekao da je veliko zadovoljstvo prisustvovati programu koji se u Beogradu organizuje za Svetski dan deteta drugu godinu zaredom.

Svetski dan deteta

proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, pet godina kasnije, 20. novembra 1959. UN su usvojile Deklaraciju o pravima deteta, a 30 godina potom i Konvenciju o pravima deteta, koju je Srbija prihvatila. Dečija prava su utvrđena Kovnencijom o pravima deteta, koju su ratifikovale 193 zemlje, a osnovni principi su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je istakao da će Grad Beograd nastaviti da gradi nove vrtiće i nove škole, nove puteve, tunele i metro, kao i sve projekte koji menjaju grad, kako bi deca imala priliku da odrastu, školuju se i potom ostanu u svom gradu i zemlji, umesto da odlaze u inostranstvo.

"Želimo da naša deca svoje snove ostvaruju u domovini. Deco, vaš osmeh je za nas najvažniji i želimo da ga uvek imate na licu, a mi ćemo naš posao za vašu dobrobit obaviti na najbolji mogući način", rekao je Mali obraćajući se prisutnim mališanima.

Program obeležavanja Svetskog dana deteta osmišljen je tako da promoviše prava dece na odmor i slobodno vreme, na igru i rekreaciju koja odgovara uzrastu, na slobodno učešće u kulturnom životu i umetnosti, rekreativnim i slobodnim aktivnostima u skladu sa Konvencijom o pravima deteta, ali i da ukaže na dečje dužnosti.