Rosa voda i Ministarstvo zdravlja nastavile su svoju inicijativu u okviru koje je u ovoj godini otvoreno pet škola roditeljstva, a sledeće će biti otvoreno još toliko i to u Sjenici, Svilajncu, Bojniku, Batočini i Srpskoj Crnji. U planu je, da uz podršku građana, bude otvoreno oko 20 škola u naredne dve godine. 

“Podrška roditeljstvu, u okviru proširene mreže škola roditeljstva, jedan je od naših najvažnijih ciljeva. Ove godine smo roditeljima u Ubu, Požarevcu, Kuršumliji, Surduilici i Vranju zajedno sa Rosa vodom pružili priliku da trudnoću i prve dane roditeljstva provedu spokojno, okruženi stručnim timovima koje čine ginekolozi, pedijatri, stomatolozi patronažne sestre i širi timovi domova zdravlja. Pokazalo se da su nove škole mesta na kojima dobijaju  odgovore na brojna pitanja i nedoumice i da je interesovanje trudnica, ali i njihovih partnera izuzetno. Veoma smo radosni što je Rosa prepoznala našu potrebu i omogućila  otvaranje škola u sredinama u kojima ovakav vid podrške nije postojao“, izjavila je dr Vesna Knjeginjić, pomoćnik ministra zdravlja, Sektor za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu. 

Značajnu ulogu u otvaranju škola imaju građani, jer se od svake prodate Rosa vode u pakovanju od 1.5L odvaja jedan dinar u ove svrhe. Rosa škole roditeljstva se nalaze u kompletno renoviranim i opremljenim prostorijama, u kojima se odvijaju predavanja, radionice za trudnice, porodilje i porodice. Stručni timovi u školama prolaze akreditovan program obuke u skladu sa poslednjim dostignućima profesije.   

„Rosa je još jednom okupila građane Srbije i zajedno sa njima omogućila da preko 2.000 beba i porodica širom Srbije dobiju neophodnu podršku u najranjivijem periodu roditeljstva.  Nastavljamo da podržavamo budućnost dece i otvaramo još škola roditeljstva u novim gradovima, sa željom da pružimo oslonac što većem broju beba i porodica u Srbiji. Našu misiju smo započeli osnivanjem tri banke humanog mleka, osnažili otvaranjem prvih škola roditeljstva, a u 2017. godini  želimo da naša podrška stigne do još nekoliko hiljada beba i njihovih roditelja “, izjavila je Milica Stefanović, u ime Rosa vode.

Gradovi u kojima se otvaraju škole roditeljstva odabrani su na osnovu analize Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, sprovedene u Srbiji tokom 2015. godine, a glavni kriterijumi za odabir su nepostojanje škola, očekivani broj beba, kao i broj stručnog kadra u domovima zdravlja.