Tokom dana u proseku opadne od 50 do 100 vlasi kose, ali u određenim periodima života (posebno nakon trudnoće) ovaj broj se uvećava. Godišnja doba takođe utiču na našu kosu, te pojačano ispadanje vlasi možemo očekivati u prolećnim i jesenjim mesecima. Zbog čega se to dešava i kako taj proces možemo sprečiti? 

Jesen: Tretmani protiv opadanja kose

Tokom oktobra i novembra kosa najviše opada. Ovo opadanje kose tokom jeseni podstaknuto je ubrzanim rastom kose tokom jula, a radi zaštite od UV zraka.

Šta učiniti?

Ako primetite da kosa polako počinje da vam opada krajem leta, možda je vreme da negu svoje kose pojačate tretmanom protiv opadanja kose. Što pre počnete, pre ćete primetiti razliku.

Zima: Pravilna nega kože glave i kose

U zimskim mesecima nivo atmosferske vlažnosti pada, što dovodi do isušivanja kože glave kod većine muškaraca i žena. Kovrdžava kosa će najviše trpeti zato što ovaj tip kose drastično reaguje na promene klimatskih uslova.

Šta učiniti?

Ako ste započeli tretman protiv opadanja kose tokom jeseni, nastavite da ga koristite. Proizvod Aminexil Clinical 5 je pokazao rezultate u poboljšanju stanja kože glave i učvršćivanju dlake u koren kose.


Foto: Promo

Proleće: Zdrava ishrana - zdrave vlasi 

Kako dani postaju duži, kosi je sve više potrebna zaštita. Istraživanje Medicinskog centra Univerziteta u Merilendu je pokazalo da se na svetlosti proizvodnja melatonina, hormona koji igra važnu ulogu u funkcionisanju zdrave folikule, smanjuje. Dok se telo prilagodi novim klimatskim uslovima, sveukupno zdravlje kose može biti ugroženo.

Istraživači sa Univerziteta Harvard utvrdili su da je nedostatak proteina ključni faktor gubitka kose. 

Šta učiniti?

Kako biste podigli imunitet, poželjno je da uzimate neke dodatke ishrani obogaćene aminokiselinama, osnovi keratina koji čini dlaku. 

Leto: Ostanite pozitivni i uživajte na suncu

Postoje različita mišljenja zbog čega kosa opada leti. Neki kažu da se to dešava usled potrebe našeg tela da se rashladi. Međutim, ovo je teško dokazati, jer je dlaci potrebno oko 100 dana da opadne od trenutka kada prestane da raste i uđe u fazu mirovanja.

Intenzivni sunčevi zraci mogu da oštete ne samo kožu, već mogu da iziritiraju i kožu glave i isuše dlaku. 

Šta učiniti?

Nemojte svoju kosu previše izlagati suncu i setite se da je dodatno zaštitite i negujete tretmanskim maskama. 

Veoma efikasno sredstvo protiv opadanja kose je Aminexil Clinical 5 koji sadrži Aminexil (referentni molekul protiv opadanja kose), kao i pet  aktivnih sastojaka za potpuno delovanje. 

Ovaj inovativni proizvod koji je kreirao Vichy, pričvršćuje dlaku u vlasište, te već nakon tri nedelje kosi se vraća otpornost i snaga, a nakon šest nedelja od početka tretmana, opadanje kose se znatno smanjuje (nakon kontinuirane upotrebe, 96 odsto osoba koje pate od opadanja kose primećuje da je gubitak kose sveden na minimum*). 

Odlična dopuna ovom tretmanu je Dercos energetski šampon sa Aminexilom koji jača kosu od korena do vrha i vraća joj vitalnost. Njegova hipoalergena formula ne sadrži parabene.

* Potrošački test, sproveden na 102 muškarca i žene.