Za razliku od odraslih deca imaju mnogo manje krvi, pa često male količine krvi, nekada i jedna kap, moraju da se iskoriste za više različitih analiza. Ovo je moguće uz upotrebu specijalnih uređaja koji rade sa vrlo malo krvi i koji su na raspolaganju u novootvorenoj dečijoj laboratoriji. Tu se pregleda 50-100 dece svaki dan. Pored analize krvi vrše se i analize urina i znoja. 

Rukovodilac laboratorije, Manuela Fedinger, kaže da je, pored neophodnih uređaja, stručnost osoblja presudna za rad sa pacijentima. U dečijoj laboratoriji se ne dešava da se pacijent bode dva puta. Stvoreno je okruženje koje decu ne plaši, a vreme čekanja je svedeno na minimum. Iako se analize obavljaju kompjuterski, medicinsko osoblje mora da kontroliše uređaje i rezultate. Analize mikroskopom se danas retko sprovode.

Foto: MedUni Wien

Izazov pri dečijoj dijagnostici jesu normalne vrednosti. Deca nisu mali odrasli, već se sasvim razlikuju od odraslih. Vrednosti koje su za decu normalne za odrasle bi bili indikacije za teške bolesti. Šta je za decu u određenom uzrastu „normalno“ predstavlja temu za diskusije širom sveta. U tu svrhu u dečijoj laboratoriji radi i istraživački tim koji se bavi skupljanjem podataka iz sveta nauke kako bi imali referentne vrednosti za bebe i decu.