Kako prenose "Južne vesti", zaražena su deca stara od dve do šest godina, a dvoje najmlađih su prebačeni u bolnicu, iz koje su nakon lečenja pušteni danas.

Najviše zaraženih je u vrtiću "Lane" - njih 12, u vrtiću “1001 radost“ salmonela je pronađena kod 4, u vrtićima “Cvrčak“ i “Kolibri“ po dvoje i u “Cicibanu“ kod jednog deteta.

Prvi slučaj je registrovan 28. oktobra, a epidemija je Institutu "Batut" prijavljena dva dana kasnije. 

Uzrok i izvor epidemije još nisu poznati jer se tokom vikenda radilo na veoma velikom broju lokacija - u vrtićima, u šest igraonica u kojima su obolela deca bila na rođendima i u kućama roditelja te dece. 

"Stručne ekipe Zavoda uradile su tokom vikenda epidemiološko-sanitarno-higijenski nadzor, uzeti su iz centralne kuhinje uzorci namirnica na mikrobiološku kontrolu, brisevi sa radnih površina i opreme, sa ruku radnika, ali i brisevi iz distributivnih kuhinja", rekla je Jadranka Krasiće, pidemiolog. 

Svi vrtići su, prema njenim rečima, detaljno dezinfikovani po više puta, a juče je urađeno anketiranje u porodicama obolele dece i tamo gde su deca imala simptome u vidu povraćanja i učestalih stolica. 

Kako je rekla, panici nema mesta, ali je i apelovala na sve roditelje da decu sa temperaturom, dijarejom i povraćanjem ne dovode u vrtić, već da se odmah obrate lekaru. 

Direktorka Predškolske ustanove Jasmina Anđelković Đorđević kaže da se zaposleni u vrtićima strogo pridržavaju uputstava Zavoda za javno zdravlje 

"Mi smo postupak i sprovođenje kompletnih mera zavoda sproveli do kasno sinoć, sledimo dalja uputstva. Nema razloga za paniku i strah, jer je sve pod kontrolom", rekla je ona.