Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srebije Ana Brnabić izjavila je da će roditelji zahvaljujući projektu "Bebo dobrodošla na svet" i usluzi "e-beba" besplatno moći da za 15 minuta elektronskim putem prijave rođenje bebe.

Brnabić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije kazala da posle elektronske prijave beba roditelji dobijaju SMS poruku - potvrdu da su uspešno prijavili bebu, a na adresu njihovog prebivališta biće poslata sva potrebna dokumenta - izvod iz matične knjige rođenih i kartica zdravstvenog osiguranja. 

"Država postaje servis građana, da biste prijavili bebu roditelji treba samo da se dogovore o imenu bebe", rekla je Brnabić.

Novi sistem upisa novorođenčadi počeo je da radi aprila ove godine i do sada se primenjuje u 25 bolnica u 24 opštine u Srbiji, dok će u ostalih 25 porodilišta biti uveden čim se steknu uslovi za tehničko opremanje, odnosno do kraja godine.

Ona je, prilikom posete porodilištu "Dr Dragiša Mišović", kazala da se novom procedurom roditeljima novorođenčadi štedi sedam sati čekanja na raznim šalterima.

"Ovaj sistem se jednostavno može opisati rečima: brzo, jeftino, bez formulara i to je jedan od načina na koji je Vlada odlučila da olakša život građanima. Nije potrebno da imamo ovoliku birokratiju. Srećna sam što smo počeli od beba, na redu su ostale stvari, poput e-plaćanja i novih elektronskih servisa", rekla je Brnabić.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar kazao je da je uvođenje nove procedure dobar primer saradnje više ministarstava, a da je najvažnije da su roditelji zadovoljni i da im je ušteđen novac.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će elektronsko prijavljivanje rođenja beba uštedeti 400.000 radnih sati administrativnih radnika. 

"Nešto što je bila peripetija, konačno će postati ono što treba da bude", rekao je Vučić.

Izvor: Beta

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.