Direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu, Violeta Blagojević, rekla je da se 40 odsto od 650 dece u hraniteljskim porodicama u niškom kraju nalazi pred napuštanjem sistema socijalne zaštite, odnosno pred osamostaljivanjem po završetku redovnog školovanja.

Prema njenim rečima, do sada je na području koje pokriva niški Centar za porodični smeštaj hraniteljske porodice godišnje napuštalo dvadesetak mladih.

“Ne mogu da kažem da su se svi dobro snašli. Oni su naučili u hraniteljskim porodicama da budu radni i vredni, i pokušavaju da rade, ali ne rade posao za koji su se školovali. Na različite načine pokušavaju da zarade za život”, istakla je Blagojević.

Ona je naglasila da je najveći problem u sistemu socijalne zaštite trenutak kada deca bez roditeljskog staranja gube pravo na smeštaj u hraniteljskim porodicama.

“Ta deca su najranjivija grupa u sistemu socijalne zaštite i moramo im pružiti podršku da nakon izlaska iz sistema nađu posao”, kazala je Blagojević.

Izvor: Beta

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.