U ponedeljak je održan Opšti štrajk Poljakinja koje su odlučile da se suprotstave predlogu novog zakona o abortusu.

Novim zakonom se predlaže potpuna zabrana abortusa, što znači da žene u Poljskoj, kao i doktori koji bi sproveli ovaj zahvat, mogli bi da odgovaraju krivično u slučaju da namerno prekinu trudnoću ako zakon stupi na snagu.

U Poljskoj, koja već inače ima jedan od najstrožijih zakona ove tematike u Evropi zajedno sa Maltom i Vatikanom, abortus je dozvoljen do 12 nedelje trudnoće i to u ova tri slučaja: ako je ugrožen život fetusa, ako trudnoća ugrožava život majke ili ako je trudnoća rezultat krivičnog dela kao što su silovanje ili incest.


Pogledajte i Abortus je nezdravo rešenje

Iako se Katolička crkva i poljska vladajuća stranka javno zalažu za zabranu, nijedna od ove dve strane nije inicirala predlog. Naime, poljski parlament je pre nekoliko dana pokrenuo pitanje izmene, koja bi pobačaj u potpunosti zabranila, a inicijativu je pokrenula koalicija Stop Abortion, grupa građana koja je uspela da za svoju peticiju prikupi 100.000 potpisa.

Foto: Profimedia

Mnoge žene nisu otišle na posao, nisu obavljale kućne poslove i nisu brinule o deci. Na hiljade ljudi, ne samo žena, prošetalo je obučeno u crno kao deo protesta Black Protest, založivši se za ženino pravo da sama donosi odluku.

U slučaju da vlada usvoji ovu predloženu izmenu, abortus postaje krivično delo, a kazna propisana bila bi zatvor do 5 godina! Lekaru koji sprovede zahvat takođe se preti zatvorskom kaznom. 

Pogledajte i Hrvatska: Sve više ginekologa odbija da izvede abortus

Međutim, kritičari zakona kažu da će ovakve izmene pogoditi i žene koje dožive spontane pobačaje, ali i da će uticati na lekare koji će odbijati i rutinske zahvate na trudnicama zbog straha da ne izazovu prekid trudnoće. 

Protiv rigoroznog predloga ustale su mnoge žene i širom sveta pružajući podršku Poljakinja, pa su isto vreme protesti održani i u nekoliko gradova širom sveta kao što su Čikago, Berlin, London i Zagreb. Popularna poljska manekenka Anja Rubik je takođe pružila podršku svojim sunarodnicama.

Wspieramy w Paryzu ! Liczymy na Was wszystkich jutro w Polsce ! Jestem z Wami ! Supporting from Paris ! Counting on you ALL tomorrow in Poalnd ! #czarnyprotest. wszyscy jesteśmy zgodni, że aborcja powinna być ostatnim rozwiązaniem. Doświadczenie innych krajów pokazuje, że istnieje tylko jeden skuteczny sposób na ograniczenie aborcji: jest to jej pełna dostępność, połączona z powszechna edukacją seksualną (a nie antyseksualną, jak to ma obecnie miejsce w Polsce) i oraz z dostępnością środków antykoncepcyjnych. Tylko oddanie kobietom pełnej kontroli nad ich seksualnością gwarantuje spadek ilości aborcji. Dlatego wzywamy tzw. przeciwników aborcji: jeśli naprawdę wam zależy na zmniejszeniu ilości aborcji, chodźcie z nami. Wspólnie do tego doprowadzimy. Wiemy jak tego dokonać. We all agree that abortion should be the last option. From the experience of other countries we know that there is only one way to lower the numbers of abortion and that is full access , sexual education ( not anti sexual as it is currently in Poland) and the access to contraception. The only way to lower the amount of abortion is to give women their full control over their sexuality. That is why I urge everyone , also the anti abortion , to join us since we all have the same goal ! And we know how to do it ! #czarnyprotest #czarnyprotest #prochoice

A photo posted by Anja Rubik (@anja_rubik) on Oct 2, 2016 at 6:45am PDT

A šta kaže zakon u Srbiji?

Prema Zakonu o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama postupak se preduzima samo na zahtev trudnice. Osobe starije od 16 godina mogu da se podvrgnu zahvatu bez saglasnosti roditelja ili staratelja i to u tri slučaja kao i u Poljskoj. Jedina razlika je što je prekid u Srbiji dozvoljen do navršene desete nedelje trudnoće, a u izuzetnim prilikama i posle 10. nedelje, odnosno 20. nedelje.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.