Najalarmantiji slučajevi nestanka dece se odnose na učenike sa posebnmim potrebama i decu starosti tri i četiri godine koja su nestala iz njujorških vrtića, piše današnji Njujork post. Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio proširio je istrage zbog uznemirujuće rastućeg trenda nestajanja njujorške dece iz škola, koji je za 279 slučajeva veći nego 2014. godine.


Pogledajte i Bezbednost dece: 7 roditeljskih grešaka koje mogu dovesti bebu u opasnost

U novembru prošle godine, njujorško gradsko odeljenje donelo je odluku o instaliranju 21.000 alarma na vrata 1200 škola i vrtića, ali broj prijava se nije smanjio jer deca zbog slabog obezbeđenja objekata nestaju, ne samo otmicom, već i samovoljnim izlaskom na ulicu.

Njujorški list piše da nije samo manjak tehničkog obezbeđenja u pitanju, već i neozbiljnost samih vaspitača utiče na ovakav ishod. Njima se, ne tako retko, dešava da da im deca izađu na ulicu, da ne vrate svu decu sa izleta koju su poveli. Neopreznost doseže čak i do situacija kada su mališane davali osobama koje se predstavljaju kao srodnici i davanje pogrešnog deteta dadiljama i starijim osobama koje ih čuvaju.

Pogledajte i Objavljen izveštaj Saveta Evrope o seksualnom zlostavljanju dece

Kancelarija specijalnog komesara za nadzor obrazovnih ustanova je saopštila da je dobila izveštaje o "ukorima upućenim svakom vaspitaču ili odgovornom nastavniku kome se desilo da je dete nestalo".

"Bezbednost i sigurnost naše dece je prioritet, a mi imamo procedure kako bi osigurali da su deca pod nadzorom na odgovarajući načina", naveo je u saopštenju portparol kancelarije Doe Devora Kaie, ali nije naveo zašto u ovim objektima nedostaju kamere i alarmi.

Pogledajte i Srbija: Skoro 500 mališana godišnje bude oduzeto roditeljima

Slučajevi koji su najviše uznemirili javnost je nestanak autistične devojčice koja je izašla iz škole i čije telo je potom nađeno na obali reke, kao i trogodišnjeg dečaka kojeg je svojoj kući odvela baka drugog deteta, a kojeg je potom vratila u vrtić uz objašnjenje da "liči na njenog unuka".

Javnost je burno reagovala i kada je nakon višesatne potrage za devojčicom koja se nije vratila sa izleta, dete pronađeno u autobuskoj garaži kako spava na sedištu - pokrivena preko glave svojim kaputićem.

Izvor: Blic.rs

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.