Međunarodna Dečija nedelja obeležava se od 1934. godine i posvećena je pravima i potrebama dece, negovanju dečijeg stvaralaštva i pokretanju različitih akcija koje će doprineti poboljšanju položaja dece u svetu. Međutim, podaci koji se ažuriraju iz godine u godinu pokazuju da veliki broj dece, kako u Srbiji tako i u celom svetu nema pristup osnovnim pravima, kao što su obrazovanje i zdravo detinjstvo.

Ono što je posebno alarmantno je podatak koji govori da je broj dece koja su izložena siromaštvu i nasilju u sve većem porastu!

Pogledajte i Zabrinjavajući podaci: Sve više dece nestaje iz škola i vrtića

Svako dete je rođeno s istim, neotuđivim pravom na zdrav početak života, obrazovanje i bezbedno detinjstvo, ali u praksi je drugačije, jer se širom sveta milionima dece uskraćuju osnovna prava.

Podaci Republičkog zavod za statistiku govore da su u najtežem položaju deca koja žive u porodicama sa jednim roditeljem i porodice s troje i više dece. 

Izveštaj koji je UNICEF "Stanje dece sveta" objavio u junu ove godine nimalo nije prijatan- više od milijardu dece u svetu tokom prošle godine je bilo izloženo nekom obliku fizičkog, seksualnog, ili psihičkog zlostavljanja.

Pogledajte i Srbija: Poslodavci više neće smeti da ženama postavljaju pitanja o planiranju porodice

A kakvo je stanje u našoj zemlji po ovom pitanju? Poražavajuć!

Čak 14 odsto dece zaostaje u rastu zbog siromaštva, a čak 40 odsto je izloženo metodama nasilnog disciplinovanja i zato SOS Dečija sela Srbija izražavaju najdublju zabrinutost zbog porasta dečijeg siromaštva i nasilja nad decom, kao i zbog alarmantnog stanja kada je poštovanje osnovnih dečijih prava u pitanju i zbog toga je bitno posvetiti veliku pažnju rešavanju ovog problema ne samo u toku jedne nedelje u jednoj godine, već svakodnevno!

Pogledajte i Novi Zakon o ravnopravnosti: Trudnice u Srbiji neće moći da izgube posao

Održavanjem brojnih aktivnosti i manifestacija za decu, istovremeno predstavljaju priliku da se ukaže na to da je potrebno ozbiljno raditi na poboljšanju položaja dece i unapređenju poštovanja prava deteta. Zato će do kraja nedelje hor SOS Dečijih sela,“Zvezdice” nastupiti na gradskom trgu u Kraljevu, Centar za podršku porodici u Obrenovcu će danas održati radionicu u Osnovnoj školi Grabovac, a “Super autobus” koji je sa svoje kreativne aktivnosti započeo svoj put juče u Nišu, danas će doći u Čokot a u petakl, 07.10. biće u Beogradu.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.