Međunarodni susret dece "Radost Evrope" počeo je juče, 2. oktobra u 12 časova karnevalom od Trga Republike do Savskog šetališta na Kalemegdanu. Gosti prestonice su mališani iz 18 evropskih zemalja, od Skandinavije do Bosfora, od Alpa pa sve do Kavkaza, a kulturu i tradiciju svojim vršnjacima u narednih nekoliko dana, pokazaće i deca iz Kine.

Ove godine manifestacija se održava pod sloganom „Tesla - čista energija” povodom 160 godina od rođenja čuvenog srpskog naučnika.

„Radost Evrope” svečano je otvorena na Savskom šetalištu nastupom horova Dečjeg kulturnog centra Beograd i OŠ „Laza Kostić”, a zatim je u Dečjem kulturnom centru prikazana izložba radova posvećena manifestaciji.

Učesnici ovog susreta boraviće sve do 5. oktobra u porodicama svojih vršnjaka iz Beograda ili s njima deliti đačku trpezu, klupe i iskustva.

Predsednica Odbora manifestacije Dragica Nikolić kaže da je Srbija ponosna na dugu tradiciju ove jedinstvene manifestacije koja slavi detinjstvo i drugarstvo i koja odrasle podseća da nikada ne zaborave decu u sebi.

Podsetivši da je Beograd 47. put dečja prestonica, Nikolićeva je učesnicima poručila da su najbolji ambasadori svojih zemalja i da donose radost, prijateljstvo, pesmu i igru.

"A ta priča započeta pre 47 godina, nema kraja. Ona je naše obećanje da ćemo se i u budućnosti sretati i družiti, da ćemo uvek nešto novo osmišljavati vodjeni vašom maštom i energijom", rekla je ona.

Manifestacija "Radost Evrope" ove godine okuplja decu iz 17 evropskih gradova i specijalne goste iz Kine.

Izvor: Tanjug

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.