Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Niš od početka godine urađeno je, uz epiduralnu anesteziju, više od 200 porođaja, a ova anestezija i bezbolni porođaji postali su dostupni svim ženama, izjavio je direktor Centra za anesteziologiju Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković.

On je na konferenciji za novinare rekao da prethodnih godina, iz različitih razloga, epiduralna anestezija nije često rađena u niškom porodilištu.

"U proteklih deset godina imali smo urađenih epiduralnih anestezija koliko u prvih devet meseci ove godine", kazao je Janković.

Pogledajte i Epidural na porođaju - da ili ne?

Janković je kazao da su bezbolni porođaji postali dostupni svim ženama pošto je Centar za anesteziju dva iskusna anesteziologa prebacio na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo.

"Službe koje su ostale bez tih anesteziologa morale su da daju više od svog maksimuma da bi sve pokrile, ali to sada sve funkcioniše bez problema", izjavio je Janković.

Pogledajte i Za porođaj bez bola: Sve o epiduralnoj anesteziji

On je istakao da Centar za anesteziju ima trenutno 70 lekara specijalista i pet lekara na specijalizaciji, što je deficitaran broj, ali "situacija nije beznadežna".

Janković je rekao da Centar ima oko 50 mladih lekara na volonterskoj specijizaciji iz anesteziologije i za KC Niš bio bi "veliki benefit kada bi neki od njih bili zaposleni".

Izvor: Beta

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.