Gradonačelnik Beograda Siniša Mali otvorio je juče prvi Centar za rani razvoj u Osnovnoj školi „France Prešern” u Rakovici. Ovaj centar otvoren je u saradnji Udruženja "Roditelj" i Grada Beograda, a usluge koje se u njemu ostvaruju su besplatne.

Gradonačelnik je rekao da je ovaj centar otvoren u okviru kampanje „Prvih hiljadu dana” na osnovu inicijative Saveta za prava deteta, te da je želja da u njemu roditelji sa svojom decom dobiju odgovre na sva pitanja koja kao mladi roditelji imaju.

"Prvi put, sistemski, svi zajedno želimo da budemo na raspolaganju roditeljima i deci kako bi dobili odgovre, savete i sve ono što ih zanima. Na taj način pružamo podršku i pomoć mališanima u prvih pet godina koje su najvažnije za njihov razvoj. Centre ćemo otvarati iz meseca u mesec u svim beogradskim opštinama, tako da će roditelji i deca imati priliku da se kroz ove centre edukuju", istakao je Mali i dodao da su sve usluge ovog centra besplatne.

On je pozvao roditelje da se pridruže ovim centrima i na taj način sazanaju odgovore na mnoga pitanja kako bi svojoj deci pružili bolju negu i uslove za rast i razvoj.



Foto: Fonet

Predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić rekao je da je ideja otvaranja ovakvog centra prepoznata kao dobra, te da je brzo i realizovana.

"Deca se na ovaj način igraju, rade i uče zajedno sa svojim roditeljima. Veoma je dobro to što najmlađi na ovaj način mogu da steknu nove veštine i znanja", kazao je Kocić.

Rukovodilac kancelarije Udruženja „Roditelj” Gordana Plemić zahvalila je Gradu Beogradu, Opštini Rakovica i Osnovnoj školi „France Prešern” što su pružili priliku da ovaj akreditovani program bude dostupan roditeljima i deci u Beogradu. 

Direktorka Osnovne škole „France Prešern” Biljana Blagojević istakla je da je ideja ovog projekta izuzetna jer se bavi jačanjem kompetencije roditeljstva, kao i veština i sposobnosti dece kroz savetodavni rad, što ima i preventivni značaj. 

Olivera Majdič je sa svojim detetom već koristila usluge ovog Udruženja u Zemunu i, kako kaže, sigurna je bila da provodi kvalitetno vreme sa svojim detetom, te da rade nešto pametno i korisno. U isto vreme smo oboje naučili mnogo toga i stekli nove drugare, navela je ona, i dodala da je nakon pohađanja tog programa dete znalo kako da se ponaša u grupi, kako da poštuje autoritete koji nisu njegovi roditelji i još mnogo toga.


Izvor: Beograd.rs


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.