Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove mere: Ukida se povraćaj PDV-a za opremu za bebe

Roditelji u Srbiji od sledeće godine neće moći da računaju na povraćaj PDV-a na hranu i opemu za bebe, ali će zato biti povećan roditeljski dodatak.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Od 1. januara iduće godine ukida se povraćaj PDV-a za opremu za bebe, ali će zato roditeljski dodatak biti veći. 

Ovo je samo jedna od stavki na koje se Vlada Srbije obavezala u svom pismu o namerama upućenom Međunarodnom monetarnom fondu posle četvrte i pete revizije aranžmana, a pre vašingtonskog zasedanja borda direktora ove međunarodne institucije.

Pogledajte i Neophodna bebi oprema u prvom mesecu

"Da bi se smanjio teret poreske administracije kroz amandmane, efektivne od 1. januara 2017. godine, eliminisaće se povraćaj poreza na dodatu  vrednost za dečiju hranu i opremu i zameniće se povećanim roditeljskim dodatkom", stoji u srpskom pismu o namerama MMF-u. Na taj način izbećiće se dodatne aktivnosti u poreskoj administraciji, koje ne spadaju u osnovne aktivnosti.

Pomešane mere

Reforma poreske uprave je već odavno u državnom "planeru". Kako se navodi u pismo, cilj je, između ostalog, usmeriti energiju na bazične aktivnosti, dok one ostale, koje ne rezultiraju odgovarajućim prihodima, treba smanjiti. Poreska uprava procenjuje da njihovi zaposleni oko 50 odsto radnog vrmemena provode upravo radeći nebazične aktivnosti, među kojima posebno opterećenje predstavlja obračun povrata bebi PDV-a.

Dragana Soćanin, predsednica Udruženja "Roditelj", kaže da prvi put čuje za ideju o ukidanju poreskih povlastica, iako je bila član grupe za izradu Nacrta zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom.

"Čini mi se da su potpuno pomešali dve mere. Povraćaj PDV-a je mera za smanjenje ekonomske cene roditeljstva, dok je roditeljski dodatak usmeren na populacionu politiku", objašnjava Soćanin za "Novosti".

"Sada će jedna isključivati drugu, a trebalo bi da opstanu obe. Roditelji su stvarno bili zadovoljni i, po našim podacima, godišnje im je po osnovu PDV-a na bebi stvari vraćano od 12.000 do 16.000 dinara. Ne bi bilo fer da se roditeljski dodatak poveća za samo 2.000 ili 5.000 dinara, jer to ne bi kompenzovalo ukidanje povraćaja PDV-a. Država očigledno nije merila efekat koji ova mera ima. Mi smatramo da mnogo znači roditeljima koji ispunajvaju uslove da ostvare pravo na povraćaj."

Pogledajte i Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom: Sve o roditeljskom dodatku u Srbiji

Roditeljski dodatak

Roditeljski dodatak se trenutno u Srbiji isplaćuje za ukupno 60.476 dece. Za prvorođeno dete on iznosi 38.008,09 dinara, dok se za drugo, treće i četvrto rođeno dete isplaćuju mesečni iznosi u 24 rate. Za drugo dete ovaj dodatak je 6.192,75 dinara, za treće 11.146,44, a za četvrto 14.861,77 dinara.

U julu je na ime roditeljskih dodataka isplaćeno 575.452.557 dinara.

Izvor: Novosti

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica