Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne odustaju od svojih prava: Mame s troje i više dece traže demografsku naknadu

Nekoliko desetina roditelja sa troje i više dece okupilo se juče na Trgu slobode u Novom Sadu, tražeći usvajanje Građanskog zakonika po hitnom postupku, a koji bi uključivao demografsku naknadu.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Udruženje "Majke sa troje dece" poručuje da je peticija sa više od 103.000 potpisa poslata na adresu Narodne skupštine i Ministarstva pravde, a koja podrazumeva da roditelji koji imaju troje i više dece dobijaju posebnu mesečnu naknadu. Sandra Jovanović ispred udruženja poručila je da nadležni ignorišu zahteve majki i očeva, baveći se politikom, te da nema govora o tome da živimo u demokratskoj državi jer je ostvarivanje prava gotovo nemoguće. 

"Nije problem samo u demografskoj naknadi. Problem je što se naša država ne obazire na probleme naše dece. Nije donet Aleksin zakon, decu lečimo SMS porukama umesto da se iz budžeta izdvoji novac za to. Novac lokalnih samouprava i javnih preduzeća troši se besmisleno na bahaćenje lokalnih funkcionera i direktora tih preduzeća. Prema tome, ako ima novca za to, ima i za decu", navodi Jovanovićeva.

Povezane vesti

Kako poručuje, demografska naknada bi pružila mogućnost porodicama da planiraju troje i više dece. "Majke se sureću sa raznim preprekama, kao na primer, manjak kapaciteta u vrtićima, pa se neretko dešava da deca ostanu neupisana u vrtić, a decu nema ko da čuva. Često se dešava i da majke koje konkurišu za posao budu diskriminisane zbog broja dece, a ima mnogo slučajeva gde su žene dobijale otkaze nekoliko dana nakon završetka porodiljskog odsustva", poručuje ona i dodaje da je materijalna situacija velikog broja roditelja loša, te da je odgajati školarca, a kamoli više njih, veoma teško. 

"Na osnovu našeg iskustva, mlađe žene se sigurno neće odlučiti za više od jednog deteta, ako se uopšte odluče za rađanje, kad vide kakve ih nedaće mogu zadesiti ovde u Srbiji", navodi ona.

Podsetimo, vlast je najavila da će zahtevi majki biti ispunjeni, ali se to nikada nije dogodilo.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica