U saopštenju se navodi da će to omogućiti svim roditeljima da u kancelariji dobiju sve informacije u vezi sa pravilnim korišćenjem dečijih auto-sedišta.

Iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja najavljuju da će svakog meseca biti organizovane i akcije kao što su akcije besplatnog pregleda, predavanja za roditelje i tematska druženja sa roditeljima i decom u vrtićima.

"Kancelarija će besplatno pokloniti određene količine auto-sedišta samohranim roditeljima i roditeljima sa niskim primanjima, koji će ta sedišta vratiti kada ih njihova deca prerastu, kako bi ona mogla dalje da se koriste", rekla je predsednica Centra za promociju bezbednosti saobraćaja Mirjana Jovanović. Ona je dodala da je uslov da se roditelji prijave za dobijanje auto-sedišta da odslušaju predavanje o pravilnoj upotrebi i da imaju automobil u vlasništvu.

Pogledajte i Obavezno auto-sedište za dete

Prema rečima Jovanovićeve u dosadašnjim akcijima Centra uočeno da više od 95 odsto roditelja ne koriste pravilno dečija auto-sedišta, a kao najveći problemi, uočeno je da deca nisu pravilno pričvrsćena u sedištu, da sedišta nisu pravilno postavljena u automobilima, kao i da ne odgovaraju uzrastu deteta.

Kancelarija za dečija auto-sedišta, koja će biti otvorena u septembru, je deo projekta "Bezbednost se uči pre prvih koraka", Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, koji u okviru programa "Zajednici zajedno", finansira kompanija NIS, a osnivanje Kancelarije podržao je i Grad Novi Sad.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, deca u Srbiji danas češće stradaju kao putnici u vozilu, nego kao pešaci.

Pogledajte i Pedijatri odogovaraju na najčešće roditeljske dileme: Da li je moja beba spremna da...

U periodu od 2012. do 2015. godine, u saobraćajnim nesrećama smrtno je stradalo 51 dete, od čega čak 57 odso kao putnici, najčešće u vozilima svojih roditelja.

"Broj dece koja su stradala, može se dovesti u vezu sa podatkom da je upotreba sistema zaštite za decu, unutar vozila, za teritoriju Srbije, manja od 30 odsto", ističe se u saopštenju.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Izvor: Blic